– Det kunne ha vært min datter

– De lever et liv som jeg ikke hadde overlevd. Man kan undres på hvor de finner styrken, sier Aune Sand om møtet med søstrene på syv og ni år.

Kunstner Aune Sand besøkte søstrene Esther (9) og Zoey (7) på landsbygda i Uganda. De bor sammen med mamma, pappa og tre yngre brødre. 

Aune fikk være med inn i hverdagen til to jenter som elsker å tegne, som liker å hoppe paradis og som kan lage en ball av palmeblader på 1-2-3. Men han fikk også være med de to søstrene når de hentet vann i tunge kanner og når de jobbet i åkeren. Og han fikk være med inn i den lille jordhytta hvor hele familien på syv sover om nettene, rett på jordgulvet.

Lite mat og ensidig kosthold

Oppskriften er enkel når ni år gamle Esther lager middag: Maismel og vann. Men det er tross alt bedre enn de gangene familien må spise råtne dyr for å overleve.

Familien dyrker sin egen mat, og selger det som er til overs. 

– Jeg frykter sulten, sier mamma Tabitha. I fanget ligger vesle Godfrey på bare to uker. Det er ikke alltid hun har nok melk til ham. 

– Alt kommer an på avlingene. Noen ganger er det ikke mat. Da må vi ofte spise råtne dyr for å overleve. Men det gjør oss samtidig syke, forteller hun.

Mange familier i dette området har det slik. Tidvis har de nok mat, men kostholdet er så ensidig at barna blir feilernært. Det gjør dem mer utsatt for sykdom. 

Og smittekilder er det nok av, når rent vann og såpe er mangelvare. Når maten blir laget og spist på bakken. Når boligen er en liten, utett hytte med jordgulv. Når det ikke finnes en do, og barn og voksne må gjøre sitt fornødende ute i det fri. Mange familier lever slik. Og mange foreldre mangler skolegang, og kjenner ikke godt nok til hvor viktig det er med god hygiene for å hindre sykdom. 

Skolegang eller barneekteskap?

Søstrene elsker å gå på skolen, og begge har begynt i første klasse i år. Foreldrene vil gjerne at barna får utdanning, noe de ikke har fått selv. 

– Utdanning er reisen ut av fattigdom. Jeg håper av hele mitt hjerte at de får lov til å fortsette på skolen. Uten utdanning blir det sannsynligvis tidlig ekteskap og de blir tidlig gravide, lenge før de er modne for det, sier Aune. 

Bekymringen er høyst reell. Barneekteskap skjer hyppig og mange barn i området dropper ut av skolen. Særlig jenter er utsatt. Det kan skyldes at familien ikke har råd til å sende dem på skolen, at arbeidskraften til jentene trengs hjemme, eller holdninger som går på at jenter ikke trenger utdanning.  

– Jeg tenker på datteren min, Lillemor, som akkurat har begynt på skolen. Esther og Zoey har lik rett som Lillemor til å lære, få lov til å gå på skole, få en utdannelse. Og den muligheten må vi gi dem. 

Hverdagen kan bli bedre 

Esther og Zoey – og de andre barna i området – vil få bedre muligheter i tiden som kommer. Plan har nylig begynt å jobbe i området der jentene bor, for å bedre rammevilkårene for barn og unge. Økonomisk sikkerhet, helse og skolegang er viktige stikkord. 

Jeg vil bli Planfadder

Bli fadder for ett barn, og hjelp mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet

Aune ga uttrykk for at han var imponert over arbeidet til Plan i Uganda, og innsatsen til de som jobbet frivillig i lokalsamfunnet. 

– Det er fantastisk å se hvordan Plan jobber, det er et så grundig arbeid og en sånn kjærlighet og varme, kommenterer han.

Dette er noen av tiltakene: 

  • For å styrke økonomien etablerer Plan spare- og lånegrupper. 
  • Når barna blir syke har de bedre tilgang på medisiner enn tidligere fordi Plan har styrket helsestasjonen og kurset frivillige helsearbeidere. 
  • For å forebygge sykdom, sprer Plan kunnskap om helse og hygiene, og gir opplæring i hvordan man kan bygge en do av lokale materialer – uten at det koster noe. Foreldrene til Esther vil også få kunnskap om hvilke planter de kan dyrke for å få et mer variert kosthold.
  • Skolen blir bedre. Plan gir etterutdanning til lærere og skoleledere og motiverer foreldre til å sende barna på skolen hver dag. Dermed øker sjansen for at søstrene fullfører en utdanning av god kvalitet. 
  • De yngste brødrene vil få tilbud om førskole, og dermed bli godt forberedt til skolestart. Det øker sjansen for at de fullfører utdanningen. På førskolesentrene får også foreldre informasjon og kursing. 
  • Esther og Zoe får tilbud om å delta i jentegrupper. Målet er å bygge selvtillit og gi kunnskap om jenters rettigheter. Dette gjør vi fordi vi vet at jenter som kjenner sine rettigheter oftere greier å stå opp mot barneekteskap og vold. Vi jobber også med jenters rettigheter overfor lokale ledere og myndigheter. 

Det er takket være fadderne at Plan kan gjøre denne jobben. Med flere støttespillere, kan vi nå enda flere barn. Vi trenger deg på laget. 

Aune ble fadder for både Esther og Zoey

Etter reisen ble Aune Planfadder for de to søstrene. 

– Det å oppleve situasjonen som Esther lever under, og familien hennes, det er jo hjerteskjærende. Esther har et alvor i blikket sitt som man ikke skal se hos et barn. 

– Min mormor sa noe veldig vakkert til meg da jeg var liten. Hun sa at hvis alle løfter sammen, så løfter vi så mye, mye mer!

– Og hvis alle kan være med og bidra, så kan Esther få lov å leke, få lov å drømme, få lov å gå på skole. Og en dag så er det kanskje Esther som er sykepleier og redder en av oss. 

Vurderer du også å bli Planfadder? Sjekk hva det innebærer å ha et fadderbarn. 

Jeg vil bli Planfadder

Bli fadder for ett barn, og hjelp mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet

Dette bidrar du med som Planfadder

  • Du bidrar til at flere barn får skolegang, bedre helse og en tryggere oppvekst.
  • Du blir fadder for ett barn som du får følge utviklingen til. Støtten din kommer alle barna til gode.
  • Du bidrar med 300 kroner eller mer i måneden, og kan få skattefradrag.

Fadderne våre har ulike grunner til å få et fadderbarn. For Plan er det viktigste med fadderskapet at det gir oss en unik tilstedeværelse i lokalsamfunnene. Vi kjenner barna og familiene. Vi forstår behovene. På grunn av fadderskapet kan vi jobbe langsiktig og bidra til å skape positive endringer i barns liv. Du kan bli med! 

Foto: Anthony Huus/Plan International Norge

Alternativ tekst

Tor Anders Birkenes:

– Etter besøket hos Jouse fikk jeg en utrolig god følelse. Jeg så at det nytter å hjelpe. Som Planfadder kjenner jeg på en stolthetsfølelse over at jeg er med på noe viktig.
 

Les mer om Tor Anders sitt besøk hos fadderbarnet her