- Hele hjertet mitt rakner

Komiker Adam Schjølberg er grav alvorlig: - Man vil jo det beste for barna sine. Og så har man kanskje ikke muligheten til å gi det. Det gjør vondt.

Foran ham sitter fembarnsmoren Sabina (38) og forteller om ønskene og bekymringene for de fem barna sine. Familien bor høyt oppe i Andesfjellene i Peru, hvor tilværelsen er tøff, været røft og hvor det er langt å gå til det meste. 

– Jeg vil ikke at barna mine skal bli som oss, sier hun stille. 

Barna til Sabina har allerede blitt kjent med den strevsomme hverdagen. Fireåringen hennes, Cinthia, hjelper til med mat og har ansvar for å skaffe fôr til marsvinene, sammen med storebror Reyner på syv. Det tar tre kvarter å gå i bratte fjellsider for å komme fram til jordlappen med planter til husdyra. Etterpå må barna bære plantene samme vei tilbake.

Adam Schjølberg, komiker og kjent fra NRK-serien «Sofa», har fått oppleve en hverdag langt fra sin egen. Han var med på små og store gjøremål da han besøkte familien, blant annet å hente mat til marsvinene. Det gjorde inntrykk å se hvordan de små barna arbeidet.

– Her er det en fireåring som sier til meg - «pass deg så du ikke skjærer deg», sier han, og legger til at familien lever i en tilværelse som er brutal. 

Marsvin brukes som mat i Peru. De gir verdifulle ekstrainntekter til familien og er et viktig proteintilskudd i kostholdet.

Samtidig er barna fulle av lek og latter. De spiller gjerne fotball og knipser klinkekuler, og ler så de rister når Adam tuller med dem.

Men mamma er bekymret. Hun vet hvor tøft det er å skaffe nok mat til familien og hvor vanskelig det er å få en jobb med brukbar betaling når man ikke har utdanning. Hun vet hvor kaldt det blir i huset om vinteren. Og hun har erfart hvordan det føles å ta opp et lån fra banken for å investere i marsvinavl, for deretter å oppleve at alle dyrene dør. 

Derfor starter dagen til Sabina kl. 03.00. Da fyrer hun opp i grua og lager frokost til barna, før hun selv drar på jobb.

– Jeg blir så trist når jeg må forlate de minste barna fordi jeg må jobbe, sier hun. Men hun vet det er liten vits i å drømme om et annet liv. Ektemannen ble ufør etter å ha falt ned fra et stilas, og Sabina har ikke en eneste dag med skolegang. Da er alternativene få. Derfor bruker hun mange timer hver dag på å gå til og fra jobb. Og derfor er hun kompromissløs når barna ikke vil gå den lange veien til skolen. De må ha utdanning. 

– Jeg ønsker at barna skal få utdanning og et yrke, sier hun. 

Det koster krefter for sønnen på syv. Det tar to timer å gå til skolen – hver vei.

– Jeg blir sliten, det er så langt å gå, sier Reyner om skoleveien. Men han skjønner at utdanning er viktig. 

Men barna har en skole å gå til, selv om veien er lang. Tidligere var skolen i elendig forfatning, men Plan har rehabilitert den, så nå har elevene en mye bedre skolehverdag. 

– De blir den første generasjonen i dette området som får utdanning, påpeker Adam. – Det gir håp for fremtiden. 

For utdanning kan være begynnelsen på reisen ut av fattigdom. 

Også de voksne har nytte av skolen:

Plan arrangerer jevnlig kurs for foreldrene, noe som kan være nyttig for voksne som mangler utdanning. Det viktigste temaet er hvordan foreldrene kan gi barna en trygg oppvekst, på tross av fattigdom. De får blant annet vite mer om viktigheten av lekser, hvordan unngå feilernæring, at det ikke er tillatt å slå barn og hvordan unngå tenåringsgraviditeter.  

I tillegg samarbeider Plan og kommunen om å følge opp særlig fattige og utsatte familier. For Reyners familie legges det planer for hvordan de kan bli del av en gruppe som lærer om entreprenørskap og på denne måten øke inntektene fra marsvinavl.

Reyner på sin side, har planen klar. Han vil bli politi. – For da kan jeg passe på folk og barn, slår han fast. 

Og småsøstrene? De har han også planer for: De skal gå på skole og bli ingeniører!
 

Jeg vil bli Planfadder

Bli fadder for ett barn, og hjelp mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet

Dette bidrar du med som Planfadder

  • Du bidrar til at flere barn får skolegang, bedre helse og en tryggere oppvekst.
  • Du blir fadder for ett barn som du får følge utviklingen til. Støtten din kommer alle barna til gode.
  • Du bidrar med 300 kroner eller mer i måneden, og kan få skattefradrag.

Fadderne våre har ulike grunner til å få et fadderbarn. For Plan er det viktigste med fadderskapet at det gir oss en unik tilstedeværelse i lokalsamfunnene. Vi kjenner barna og familiene. Vi forstår behovene. På grunn av fadderskapet kan vi jobbe langsiktig og bidra til å skape positive endringer i barns liv. 

Foto: Erik Thallaug/Plan International Norge

Se videoen om Adams reise til Peru: