Skolejente, ikke brud

Huyen (9) elsker å gå på skolen, men sesonger med dårlige risavlinger fører til at skolekostnader må vike for mat til familien. 

Åse Kleveland besøker Huyen i den lille landsbyen hennes, og 9-åringen setter raskt i gang med å vise henne alle de fine plantene og dyrene sine.

– Mitt første inntrykk var at nå har vi kommet til det rene paradis. Det grodde og det fantes vann. Det var høns og griser som vandret omkring, forteller Åse.

– Men etterhvert når man ser nærmere, ser man at det ikke er så enkelt. Tvert imot, fortsetter hun. 

Klikk her for å bli Planfadder og bidra til å gi barn som Huyen en bedre fremtid. 

Huyen bor sammen med moren, faren og broren sin. Hun elsker å gå på skolen, og på fritiden liker hun å tegne prinsesser og hoppe tau.

Dette er et sted hvor mange sulter, er utsatt for naturkatastrofer, unge jenter føder barn, og altfor mange av de som vokser opp her har ingen utdannelse.

Åse Kleveland.

Selv om hun bare er 9 år gammel, har hun allerede begynt å uroe seg for fremtiden. Huyen står i fare for å måtte gifte seg som barn, slutte på skolen og bli mor altfor tidlig. Hun har sett det skje med nabojentene, og er derfor redd for samme skjebne.

– Jeg vil fortsette på skolen og ikke ende opp som mange av jentene i landsbyen som gifter seg i 8. og 9. klasse, sier Huyen.

Barneekteskap er vanlig

Der Huyen bor er barneekteskap vanlig - en av tre jenter giftes bort som barn. Fattigdom, mangel på jobber, inntekt og utdannelse ligger til grunn for det høye tallet.                       

– Mulighetene til å forsørge seg selv, få en jobb og finne seg et annet sted å bo er valgmuligheter som ikke finnes her, sier Åse.

Moren til Huyen stod selv barnebrud som 13-åring, og fikk barn like etter. Hun drømmer om noe annet for datteren sin, hun vil at Huyen skal gå på skolen i mange år til.

– Huyen er 9 år, interessert, engasjert og helt fra starten har hun fått lære om hvor viktig det er å ta vare på naturen. Det er sånn det starter. De prosjektene som Plan driver her, er med på å så frø som jeg er helt sikker på kommer til å gro og utvikle seg i denne landsbyen, sier Åse.

Jeg vil bli Planfadder

Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet

Naturkatastrofer rammer jentene hardest

Den lille landsbyen er ofte utsatt for katastrofer som tyfoner, flom og jordskred. Dersom risavlingen blir ødelagt av ekstremvær, noe som skjer ofte, har de ikke nok mat. Skolebarn trenger riktig ernæring for å kunne vokse og få mest mulig ut av undervisningen. Dette har Huyen lært på skolen. Derfor ser hun frem til de skoledagene hun skal spise sammen med klassekameratene sine.

– Noe av det Huyen hadde sagt til moren kort tid etter at hun hadde startet på skolen, var at de spiste kjempegod mat der. Det gjorde moren litt roligere når hun sendte avgårde sin lille jente for første gang som 6-åring. For i perioder av året har de nesten ikke mat. Da er det ris, ris, ris og vann det går i, forteller Åse.

Den smerten det er for foreldre å ikke kunne forsørge sine barn med mat, det må jo være forferdelig.

Åse Kleveland

Et av tiltakene Plan jobber med i Vietnam, er trening i å avle kyllinger og geiter, slik at de fattigste familiene kan skape seg en mer forutsigbar økonomi og tilgang til mat uansett vær. Dette vil i tillegg bidra til å holde barna på skolebenken.

– Det jeg først og fremst sitter igjen med etter dette besøket, er håp. Reisen gjorde det enda klarere for meg at jentenes plass i samfunnet er helt avgjørende, forteller Åse.

Moren til Huyen forteller Åse om sine fremtidsdrømmer for datteren, og om utfordringene på landsbygda. 

Plans arbeid i Vietnam

Plan driver prosjekter på skolen til Huyen. Målet er å holde barna på skolen, forhindre barneekteskap og spre kunnskap om riktig ernæring. Vi legger særlig vekt på å lære barn at jenter er like mye verdt som gutter, og at alle barn har rett til utdanning og trygghet. Vi jobber også på et nasjonalt nivå for å påvirke myndighetene til å sikre alle barns rettigheter, også de etniske minoritetene.

Samtidig samarbeider vi tett med vietnamesiske lokalsamfunn for at de skal være bedre rustet til å takle klimaendringer og naturkatastrofer. Skolen som Huyen går på er en del av Plans “Safe School” prosjekt. Det er viktig at skolene vet hvordan de håndterer en naturkatastrofe. Skolebygget skal være solid nok til å fungere som ly dersom elever og lærere må evakuere, og barna får opplæring i hva de skal gjøre – og ikke gjøre, dersom en katastrofe inntreffer.

Hvordan er det å være Planfadder?

Dette sier fadderne selv:


  • Det koster 300 kroner i måneden - eller mer.
  • Du kan følge utviklingen til ett barn, og støtten din kommer alle barna til gode.
  • Du kan få skattefradrag.

Fadderne våre har ulike grunner til å få et fadderbarn. For Plan er det viktigste med fadderskapet at det gir oss en unik tilstedeværelse i lokalsamfunnene. Vi kjenner barna og familiene. Vi forstår behovene. På grunn av fadderskapet kan vi jobbe langsiktig og bidra til å skape positive endringer i barns liv. Du kan bli med! 

Jeg vil bli Planfadder

Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet

Bilde: Anthony Huus/Plan International