En eventyrlig reise

– Et fadderbarn er bare et navn og et fotografi. Men plutselig sto Alberta der, lys levende. Jeg så livet i øynene hennes og i smilet hennes. Det var det største, det kommer jeg aldri til å glemme, forteller Kristina Diseth.

Planfadder Kristina og fadderbarnet Alberta

Det er fem år siden Kristina i Norge ble Planfadder og fikk se bilde av Alberta i Ghana for første gang. Og i 2017, året da Alberta ble tenåring, reiste Kristina sammen med datteren sin til Ghana for å besøke henne. 

– Jeg hadde lyst til se området der Alberta bor og hvordan Plan jobber der. Og ikke minst hadde jeg lyst til å treffe Alberta, at hun ikke bare skulle være et bilde, det var motivasjonen for reisen, forteller hun.

En varm velkomst 

Da reisefølget kom frem til huset til Alberta og familien, sto alle klar til å ta imot dem.  Alberta og Kristina fikk endelig møte hverandre. 
– Det var så nydelig. Vi fikk en veldig god og varm mottakelse, forteller Kristina. 
 

Planfadder Kristina sammen med fadderbarnet Alberta og familien

Skolen til Alberta er bare en liten gåtur fra huset til familien, og Kristina fikk derfor være med og se. 

– Veien dit var litt kupert, men Alberta holdt meg i hånden og passet på meg hele veien. Skolen er etablert av Plan og Alberta fortalte at hun var veldig fornøyd med undervisningen. 

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet

Foreldrene til Alberta er småbønder og dyrker blant annet mais, kokebanan, sitron og avokado. I tillegg fletter moren kurver, som hun selger på markedet. I løpet av besøket fikk Kristina et lynkurs i hvordan kurvene lages.

I området hvor Alberta bor, er det ofte menn som får jobbene med høyest inntekt. Dette bidrar til å opprettholde de økonomiske ulikhetene mellom kjønnene. 

Plan jobber med å gi både guttene og jentene mulighet til å fullføre skolen, blant annet gjennom en stipendordning. Å endre mønsteret med at kvinner ofte havner i lavtlønnsyrker er viktig og Plan har blant annet yrkesopplæring innen bilmekanikk for jenter. 

Planfadder Kristina og fadderbarnet Alberta ved skolepulten

Et minne for livet

Alberta lærer engelsk på skolen, så hun og Kristina kunne snakke sammen uten tolk. Alberta fortalte ivrig om skuespillere hun hadde lest om i blader, og Kristine snakket om bildene fra Norge som hun hadde tatt med i gave. 

– For noen år siden var jeg og barnebarna på Langedrag. Noen av bildene i albumet jeg hadde med var fra denne turen. Alberta husket navnet på flere av dyrene fra et brev jeg sendte til henne for lenge siden.

Tilbake i Norge beskriver Kristina turen som eventyrlig.

– Hele familien danset og sang for oss, det var virkelig stort, og vi fikk smake på lokal mat som familien hadde tilberedt. Men det viktigste var å se at Alberta hadde det bra, hun har en hyggelig familie. Dette besøket kommer jeg aldri til å glemme.