En magisk krok i verden
I eventyrene kan alt skje og over hele verden lærer de barn å tenke utenfor boksen og å drømme stort. Derfor har Plan etablert «Lesekroken» i Nicaragua.
Hver uke møtes rundt 30 barn i «Lesekroken», her blir de oppmuntret til å lese en bok hver uke. Når de leverer den igjen blir de bedt om å snakke om boken og svare på spørsmål om den.
– Jeg lærer mange nye ord og andre ting. Hver tirsdag får vi ta med noen bøker hjem. Jeg prøver å ta med de beste og leser dem med lillesøsteren min og mamma, sier Emilen (7).
Favoritteventyrene hennes er «Den lille havfruen» og «Den stygge andungen».
Historier til inspirasjon
«Lesekroken» er også et tiltak for å hjelpe barna med skolearbeidet, samtidig som den tilbyr et rom for lærere til å snakke med barna om rettighetene deres.
– Å lese eventyrene hjelper meg, fordi noen ganger gir lærerne våre oss i lekse å skrive historier. Så jeg kommer hit og skriver her. Jeg lærer også å behandle klassekameratene mine med respekt, sier Emilen.
Det var en gang...
Over hele verden blir jenter møtt med ord og holdninger som holder dem tilbake. Derfor har Plan i samarbeid med Helene Uri, Papermoon forlag og 13 av landets største forfattere gitt ut boken «Ut på eventyr», som er full av historier som er snudd og vridd litt på.
I denne boken er det ikke sånn at jenter bare er vakre, og gutter sterke og modige. Det er heller ingen prinser som kysser sovende prinsesser eller konger som gir bort både døtre og halve kongeriker.
Dette er en annerledes eventyrbok fordi fortellingene vi vokser opp med, er med på å forme oss. Og språket vi omgir oss med, påvirker valgene vi tar og hvem vi blir til.
En global samtale
Likestilling er nøkkelen til at alle land skal kunne utvikle seg, og likestilte samfunn er gode samfunn.
– Vi vet det alle sammen, at det ikke skal være sånn at jenter blir oppfattet som mindre verdt, men vi har vel ennå ikke hatt den store globale samtalen, der vi sier: Dette går ikke an, på samme måte som vi nå har en pågående samtale om rasisme og miljø, sier forfatter og redaktør Helene Uri.
Men samtalen må starte et sted, og det kan like gjerne være hjemme i stua med et barn på fanget og en eventyrbok.
Hun kan også være helten
Å endre holdninger og sosiale normer krever små og store investeringer fra oss alle. Plans arbeid handler derfor om så mye mer enn mat, rent vann og utdannelse, det handler om møter og samtaler mellom mennesker.
Hvert år gjennomfører vi samtaler med om lag 1,4 millioner barn og deres familier. For det er når vi tør å sette ord på følelsene våre og bruke stemmene våre, at magi kan oppstå, og endring begynner å skje. Sakte, men sikkert.
Så bli med å endre barns historie og fortelle henne at hun også kan være helten.