Bra med en "annerledes-dag"

Hvert år gjør Grålum ungdomsskole en innsats for barn og unge i andre land. Sist støttet de kampen mot barneekteskap i Malawi.

– Å ha en slik "annerledes-dag" på slutten av skoleåret tror jeg er positivt for skolemiljøet, sier teamleder Lars Kopperud. - Samtidig er det bevisstgjørende for ungdommene å lære om hvordan andre på deres egen alder har det rundt om i verden.

fem elever med bøsser

Noen av elevene skaffet seg egen jobb for dagen. Andre gikk med bøsser. Foto: Eivor Eriksen/Plan International Norge

Slik er innsamlingsdagen

Først møtes alle elevene på skolen, og lærer mer om saken de samler inn penger til. Så er det ut for å tjene penger. Noen av elevene jobber i en bedrift, andre gjør oppgaver hjemme, som å vaske og rydde, klippe gresset eller handler for bestemor. Noen har jobbskygging med foreldrene eller andre voksne. De som ikke har jobb får utdelt bøsser.

– Det er gøy å gå med bøsser, forteller Rakel i 9. klasse. Det er jo hyggelig at andre også får muligheten til å støtte innsamlingen vår.

Utdeling av bøsser til elevene

Det var god stemning da bøssene ble utdelt i aulaen! Foto: Eivor Eriksen/Plan International Norge

Plan på besøk

På aksjonsdagen kommer ofte Plan på besøk, og holder foredrag om hva pengene går til. Å lære mer om barneekteskap og andre temaer Plan jobber med er viktig, mener elevene.

– Det åpner jo øyene våre litt når jentene vi så på filmen var like gamle som oss, sier Rakel. Da blir man ganske takknemlig og ser verdien i ting.

– Det er så viktig å snakke og lære om slike temaer, sier Mira i 9. klasse. Det å spre informasjon og kunnskap er jo noe av det som skal til for å skape endring.

fire ungdommer ved Grålum ungdomsskole med bøsser

9. klassingene Mira og Rakel, her med to medelever, mener det er utrolig viktig å lære om hvordan andre på deres egen alder har det rundt om i verden. Å arrangere en aksjonsdag er en god og engasjerende måte å gjøre det på! Foto: Eivor Eriksen/Plan International Norge