TV-aksjonen 2021: Barn, ikke brud

TV-aksjonen går av stabelen 24.oktober og går til Plans arbeid for å bekjempe barneekteskap i fem land.

– Vi er utrolig glade og takknemlige for at Norges største dugnad skal handle om kampen mot barneekteskap. Dette er en av vår tids viktigste jentesaker og et av de verste overgrepene mot jenter globalt, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.    

Under aksjonsnavnet “Barn, ikke brud” ønsker Plan å nå ut til tre millioner mennesker for å få slutt på barneekteskap i de landene der problemet er størst: Bangladesh, Nepal, Mali, Niger og Malawi.  

 – Med inntektene fra årets TV-aksjon skal vi styrke, beskytte og utdanne jenter for å unngå at de blir gift som barn. Dette er spesielt viktig i en tid hvor koronakrisen har svekket jenters rettigheter ytterligere. Vi skal støtte jenter som har giftet seg og blitt mødre i ung alder, samt skape nye muligheter for jenter som har kommet seg ut av ekteskap og står på bar bakke, sier Partapuoli. 

Her kan du lese mer om hvordan pengene fra TV-aksjonen skal brukes.

Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge

– Med midler fra NRKs TV-aksjon skal vi styrke, beskytte og utdanne jenter for å unngå at de blir gift som barn.

Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.

Hvorfor årets tema er så viktig

Hvert tredje sekund blir en jente giftet bort et sted i verden. Dette utgjør 12 millioner jenter i løpet av ett år. Som en ringvirkning av koronakrisen, kan ytterligere 10 millioner jenter bli giftet bort innen 2030. Kampen mot barneekteskap er derfor viktigere enn noen gang. 

Barneekteskap bremser utvikling, opprettholder fattigdom og hindrer demokrati. Jentene som giftes bort mister ofte muligheten til å gå på skole, og sjansen for at de utsettes for vold og overgrep øker.

Sammen skal vi gi jenter muligheten til å velge sin egen fremtid – og vie seg til livet.

Les mer om årsaker, konsekvenser og hva Plan gjør for å bekjempe barneekteskap.

Vil du være med på verdens største dugnad?

På blimed.no kan du lese mer om årets aksjon og om hvordan du kan engasjere deg.

Til blimed.no