TV-aksjonen 2021 Tar opp kampen mot barneekteskap

– Vi er utrolig glade og takknemlige for at Norges største dugnad skal handle om kampen mot barneekteskap. Dette er en av vår tids viktigste jentesaker, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.  

Hvert år blir om lag 12 millioner jenter gift som barn (UNICEF 2017), noe som tilsvarer over 33 000 hver dag – én jente hvert andre sekund. Dersom trenden fortsetter, vil mer enn 120 millioner flere mindreårige jenter bli gift innen 2030. Barneekteskap er et enormt globalt problem, men økt press og engasjement hjelper. Derfor ønsker Plan International Norge med sin TV-aksjon søknad, «Barn - ikke brud. Frihet og likeverd for jenter», å ta opp kampen mot denne skadelige skikken.  

– Barneekteskap rammer jentene hardt, det opprettholder fattigdom globalt og hindrer utvikling og demokrati.  Barn har rett til beskyttelse mot vold og overgrep. Barn har rett til å gå på skolen. Barn har rett til et liv og en fremtid. Derfor er kampen mot barneekteskap så viktig – spesielt i en tid der koronakrisen gjør jenter og unge kvinner ekstra sårbare, sier Partapuoli.   

kari helene partapuoli
–Med midler fra NRKs TV-aksjon skal vi styrke og beskytte jenter for å unngå at de blir gift som barn.
Kari Helene Partapuoli

Skal nå ut til fire millioner mennesker 

Plan ønsker med TV-aksjonen 2021 å nå ut til fire millioner mennesker i Bangladesh, Nepal, Mali, Niger og Malawi for å få slutt på en av de verste overgrepene av jenter på verdensbasis. 

–Med midler fra NRKs TV-aksjon skal vi styrke og beskytte jenter for å unngå at de blir gift som barn. Dette er spesielt viktig i en tid hvor koronakrisen svekker jenters rettigheter, og flere unge jenter ender opp i sårbare situasjoner. I tillegg skal vi støtte jenter som har giftet seg og blitt mødre i ung alder, samt skape nye muligheter for jenter som har kommet seg ut av ekteskap og står på bar bakke. Barn skal være barn, ikke brud, sier Partapuoli.   

Arbeidet starter nå 

NRKs TV-aksjon har som mål om å samle inn penger til et godt formål. Hvert år er det en ny organisasjon og tema i fokus. I år går innsamlingen til WWF og kampen mot plast i havet.

– Vi ønsker WWF lykke til med sin aksjon for det som er en viktig sak, og ser fram til å samarbeide og lære av dem til vår aksjon.

Formelt starter arbeidet med TV-aksjonen etter at årets TV-aksjon er gjennomført, men for Plan starter arbeidet allerede nå: 

– Nå gleder vi oss til å brette opp ermene og sette i gang med planleggingen av det som forhåpentligvis blir en fantastisk innsamlingsaksjon for arbeid mot barneekteskap, avslutter Partapuoli.