TV-aksjonen 2021: Kampen mot barneekteskap

TV-aksjonen til NRK 2021 går til Plans arbeid for å bekjempe barneekteskap i fem av de landene der problemet er størst. I år går TV-aksjonen av stabelen 24. oktober.  

TV-aksjonen 2021: Kampen mot barneekteskap

– Vi er utrolig glade og takknemlige for at Norges største dugnad skal handle om kampen mot barneekteskap. Dette er en av vår tids viktigste jentesaker, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.   

Hvert tredje sekund blir en jente giftet bort et sted i verden. Konsekvensene av barneekteskap er store – ikke bare for jentene som giftes bort. Det hindrer en hel generasjon i å nå sine drømmer og mål, og skape en god framtid.     

Jenter som giftes bort som barn må ofte slutte på skolen, og sjansene for at de utsettes for vold og overgrep øker. De mister også retten til å bestemme over eget liv og kropp. Derfor skal årets TV-aksjon jobbe for å få slutt på barneekteskap.     

– Barneekteskap rammer jentene hardt, det opprettholder fattigdom globalt og hindrer utvikling og demokrati, sier Partapuoli.    

Allerede nå kan du bidra i kampen mot barneekteskap. Bli Planfadder. 

kari helene partapuoli
– Med midler fra NRKs TV-aksjon skal vi styrke, beskytte og utdanne jenter for å unngå at de blir gift som barn.
Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge

Skal nå ut til tre millioner mennesker 

Plan ønsker med TV-aksjonen 2021 å nå ut til tre millioner mennesker i Bangladesh, Nepal, Mali, Niger og Malawi for å få slutt på en av de verste overgrepene av jenter på verdensbasis.  

– Med midler fra NRKs TV-aksjon skal vi styrke, beskytte og utdanne jenter for å unngå at de blir gift som barn. Dette er spesielt viktig i en tid hvor koronakrisen svekker jenters rettigheter, og flere unge jenter ender opp i sårbare situasjoner. I tillegg skal vi støtte jenter som har giftet seg og blitt mødre i ung alder, samt skape nye muligheter for jenter som har kommet seg ut av ekteskap og står på bar bakke. Barn skal være barn, ikke brud, sier Partapuoli.    

Hvorfor barneekteskap og hva vi gjør? 

Les mer om årsaker, konsekvenser og hva Plan gjør for å bekjempe barneekteskap.

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.

Mer om fadderskapet