Farlig flukt til Tsjad

Krigen i Sudan har tvunget over 600 000 mennesker til å flykte til nabolandet Tsjad. Blant dem er Kaoussar (16) og Sarra (20), som daglig kjenner på det harde livet i flyktningleirene.

Kvinne på flukt i Tsjad
Kvinne på flukt i Tsjad

Kaoussar er 16 år og kommer fra Vest-Darfur i Sudan. Da krigen startet, flyktet hun fra hjemmet sitt til en leir i nærheten sammen med familien sin. Leiren ble angrepet like etterpå og de måtte flykte igjen. Under angrepet ble Kaoussar adskilt fra flere i familien.

Fødte på flukt

Kaoussars mor ble drept under angrepene. Bestemoren og tanten måtte dra Kaoussar bort fra moren slik at de kunne flykte. Tanten hennes, som var høygravid, fikk rier på veien.

– Etter mange timers flukt, med både løping og gåing fødte tanten min i buskene med hjelp fra bestemoren min og de andre kvinnene som var med oss. Vi kunne fortsatt høre skytingen i nærheten, forteller Kaoussars.

Kaoussar måtte flykte fra Sudan på grunn av krig.
Kaoussar måtte flykte fra Sudan på grunn av krig.
PÅ FLUKT: Kaoussar har flyktet fra Sudan til Tsjad sammen med familien sin.

Image
Ikon: Quote.

Jeg visste ikke hvor vi skulle. Faren min og brødrene mine forsvant. Vi ble angrepet flere ganger på vei hit.

Kaoussar (16) fra Sudan.

Ny start i Tsjad

Etter tre dager krysset de grensen til Tsjad og ble tatt med til et asylmottak før de ble overført til en flyktningleir i Ourang.

Leiren i Ourang, som ligger ved grensen mellom Tsjad og Sudan, ble satt opp for å ta imot flyktninger fra Sudan. De midlertidige leirene er hjem for hovedsakelig kvinner og barn. De har begrenset tilgang til vann, mat og rene toaletter, og de som bor der har omtrent ingen eiendeler.

Undervisning i flyktningleir.

Bedre hverdag

I Darfur hindrer diskriminering og kulturelle barrierer mange jenter fra å gå på skole. I samarbeid med lokale partnere har Plan satt opp midlertidige læringsrom i flyktningleiren, slik at flere jenter nå får muligheten til å gå på skole for første gang.

Etter at Kaoussar startet på skolen har hun begynt å glede seg mer over hverdagen igjen.

– Jeg er mye lykkeligere nå som jeg kan gå på skolen. Det får meg til å glemme alle de grusomme tingene jeg har sett.

Image
Ikon: Pil.
Situasjonen i Tsjad

Tsjad, et av verdens fattigste land, opplever nå en alvorlig fluktkrise. Det er registrert over 600 000 sudanske flyktninger i landet. Halvparten av dem er barn. Landet sliter med sult og vannmangel.

FN anslår at 88 prosent av de nyankomne flyktningene er kvinner og barn. Mange ankommer sultne, dehydrerte og syke, med et akutt behov for humanitær hjelp.

Sarras søster ble drept

Sarra (20) har også flyktet fra Vest-Darfur til Tsjad. Hun og familien tilbrakte elleve måneder i flyktningleirer i Sudan før de gikk i 25 dager til Tsjad. På veien ble de angrepet og ranet flere ganger. Under et av angrepene ble Sarras gravide søster drept.

– Jeg så søsteren min ligge i sitt eget blod. Om jeg bare kunne ha hjulpet. Jeg ville ha valgt å bytte livet mitt med hennes, sier hun.

Sarra og familien bor nå i flyktningleiren Farchana, 50 kilometer fra grensen mellom Sudan og Tsjad. De som bor i leiren sliter med tilgang til vann og mat. Når de går tom for vann, må de stå i kø i flere timer for å få en ny bøtte.

Image
Ikon: Quote.

Barna får knapt ett måltid om dagen. Når det ikke er mat og barna sulter, gir vi dem vann. Én kopp vann per person per dag.
 

Kvinne på flukt i Tsjad
Kvinne på flukt i Tsjad
MISTET ALT: Sarra og familien ble angrepet og ranet på vei til Tsjad. De har mistet alt de eier.
Mat i Tsjad

Image
Ikon: pil.

Sultkatastrofe

Tsjad har mottatt den største andelen flyktninger fra Sudan. Mens konflikten i Sudan forverres daglig, kan Tsjad forvente enda flere flyktninger. For et land som allerede sliter med fattigdom, tørke og flom, vil dette raskt forverre situasjonen.

– Livet er ikke lett her, men jeg vil heller lide her enn å dra tilbake til Sudan. Selv om krigen slutter, sier Sarra.

Image

Hva gjør Plan?

Sammen med lokale partnere tilbyr vi utdanning og beskyttelse til barn og deres familier som bor i leirene. Vi har satt opp et midlertidig læringsrom hvor barna trygt kan gå på skole og være med vennene sine.

Vi jobber for at jenter skal få en trygg og god utdanning, og oppfordrer alle jentene i leirene om å bli med på skolen i det midlertidige læringsrommet.

Vi deler ut tepper, bøtter, myggnett, matter og såpestykker til familier som har mistet alt de eier, i tillegg til mat og vann.