En omvendt jul

Sigurds julekalender er annerledes. Omvendt. I stedet for å få noe hver dag i desember, må Sigurd gjøre noe for andre.

– Det heter vel god samvittighet? Det ble en tradisjon, og nå har jeg holdt på i seks år, sier Sigurd.  

Last ned Plans omvendte julekalender

Det hele begynte julen 2014. Sigurd var ni år, og mamma Brit var lei av å pakke inn 24 gaver før jul. Det krevde mye tid og kostet penger.

Brit prøvde seg derfor på en omvendt julekalender til sønnen. I stedet for å få gaver, skulle Sigurd gi til noen som trengte det mer enn han.  

– Inni luka lå det en sjokoladebit og en lapp. På den sto det ting jeg skulle gjøre for å samle inn penger. Som for eksempel «pant flasker», «lag tennbrikker» eller «bak kakemenn».  

Pengene Sigurd samlet inn gikk til Plans arbeid for barns rettigheter og beskyttelse. Han engasjerte både venner og familie, klassekamerater og deres foreldre - alle ville bidra. Og da lokalavisa på Frøya skrev om innsamlingen, begynte også fremmede å støtte opp om den omvendte julekalenderen.

Remote video URL

Det har vært et annerledes år, og verden ser litt annerledes ut enn den gjorde til jul i fjor. Ringvirkningene av koronapandemien har vært enorme, og både samfunnet vårt og enkeltmennesker er blitt satt på prøve.

Her hjemme er konsekvensene store, ute er de enda større. Så kanskje dette er året for å tenke litt som Brit og Sigurd, og gi barna dine en annerledes kalender. Plans julekalender er morsom, klimavennlig og gjør verden til et litt bedre sted.