– Jenter er like viktige som gutter

Familien til Oliver (11) og Linnea (7) har to fadderbarn. Søsknene synes det er stas å bidra til og gi noen en bedre oppvekst.

To små barn med en hund
Remote video URL

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet

– Kanskje hun har lyst til å bli lærer, hvis hun kan. Eller det kan hende hun liker å spille fotball! 

Linnea sitter ved spisebordet hjemme og tegner regnbuer i hjørnene på et ark. I midten skriver hun «Til Bety fra Linnea» med sirlige bokstaver. Den skal hun snart sende av gårde sammen med sitt aller første brev til fadderbarnet sitt, Betty. Utenfor er det rim på trærne, og inne brenner det første adventslyset. 

Linnea har vært fadder til fem år gamle Betty fra Rwanda bare i noen måneder, mens broren har vært fadder til 13 år gamle Daiton fra Zimbabwe i fire år. Derfor vet han at Daiton går på skole og er glad i fotball, akkurat som han selv.  

– Kanskje han også vil bli fotballproff, sier Oliver. Han synes det er fint å kunne hjelpe en som bor et sted hvor fattigdom er utbredt.

– Jeg kunne jo like gjerne vært ham!

– Veldig urettferdig

Linnea har ikke rukket å bli så godt kjent med Betty enda, men hun håper Betty får gå på skolen en dag. Hun synes det er veldig urettferdig at ikke alle jenter for lov til å gå på skole.

– Jenter er jo like mye verdt som gutter!

I filmen over skriver Oliver og Linnea brev til både Betty og Daiton.

– Jeg vil fortelle om landet jeg bor i, og at det er veldig mange trær og dyr her også, sier Oliver.

– Det er ikke sånn at du trenger å ha god tid for å ha fadderbarn. Du trenger ikke å skrive brev heller. Det er bare for at det skal være ekstra hyggelig.

Hvorfor er det fint å ha et fadderbarn?

Som Planfadder kan du bidra til at flere barn vokser opp i trygge lokalsamfunn hvor barns rettigheter blir respektert og hvor jenter får de samme mulighetene som gutter.

  • Fadderbarnet gir en nærhet til arbeidet man støtter. Det blir mer personlig.
  • Du kan følge utviklingen over tid, og få innblikk i livet til et barn på den andre siden av kloden.
  • Barnefamilier forteller ofte at fadderskap er en fin mulighet til å snakke med barna om hvordan det er å vokse opp i andre land.
  • Noen ønsker å bidra til utvikling i et spesielt land, kanskje fordi man har besøkt landet eller fordi man har familie eller venner der.
  • Som Planfadder kan du besøke fadderbarnet – hvis du vil. Det er ofte en annerledes reise og byr på opplevelser helt utenom det vanlige. Dette vil være mulig igjen når koronasituasjonen er annerledes.

Gjennom fadderordningen har Plan en unik tilstedeværelse i lokalsamfunnene. Vi kjenner fadderbarna og familiene. Vi forstår behovene. Sammen med fadderbarna og familiene deres jobber vi langsiktig og bidrar til å skape positive endringer i barns liv.

Mor og datter leser brev fra fadderbarnet.
Remote video URL

Jeg vil bli Planfadder

Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet