Neema fra Tanzania

Arv fra Norge ble til nye muligheter i Tanzania

Testamentariske gaver fra givere i Norge er med på å styrke rettighetene til sårbare barn og unge. Her er historien til Neema fra Tanzania.

– Da jeg hørte om prosjektet, ble jeg så glad. Jeg visste med en gang at livet mitt ville endre seg. Det sier Neema, en ung kvinne som har deltatt i Plans jobbskapingsprosjekt for sårbar ungdom i Tanzania.

Testamentariske gaver fra givere i Norge har vært med på å finansiere prosjektet.

Neema fra Tanzania

To søstre alene i verden

Foreldrene til Neema døde da hun var liten, og den eneste hun hadde igjen til å passe på seg var en eldre søster. Søsteren gjorde det hun kunne for at Neema skulle fortsette på skolen, men uansett hvor hardt hun prøvde var det ikke nok penger. De hadde ikke engang nok til ett måltid om dagen. Til slutt måtte Neema gi opp skolen og begynne å selge peanøtter for å hjelpe til med å skaffe penger.

En ny start

Heldigvis skulle livet endre seg for de to søstrene. Neema hadde knapt fylt 20 år da hun kom i kontakt med Plan og hørte om prosjektet «A Working Future». Målet med programmet er at flere unge mennesker skal få muligheten til å skaffe seg yrkeskompetanse og en trygg inntekt det går an å leve av.

Halvparten av verdens unge har ikke jobb, og unge kvinner i lavinntektsland stiller svakest. Akkurat som for Neema, står mange uten sosialt sikkerhetsnett eller mulighet til å komme seg ut av fattigdom. Gjennom A Working Future-programmet har mange fått nye muligheter.

Alles innsats gir felles gevinst

Neema ble medlem i en av spare- og lånegruppene vi har etablert for ungdom mellom 15 og 24 år. Her får unge opplæring i økonomi og entreprenørskap, samtidig som de får mulighet til å ta opp lån og investere sparepenger. Etter hvert gir investeringene avkastning, og på den måten blir gruppen et trygt fellesskap som kommer alle til gode.

Neema fra Tanzania sitter å syr

– Det beste med å være en del av gruppen er at du drar nytte av både egen og felles innsats, sier Neema.

Den aller første avkastningen brukte Neema til å kjøpe en seng og klær til seg selv og søsteren. Det var en enorm lettelse å få økonomien opp å stå og kjenne på at de kunne klare å forsørge seg selv. En spire av håp vokste i Neema, for hun hadde en drøm som hun endelig turte å tro på. 

Neema fra Tanzania sitter å syr.

Drømmen blir til virkelighet

Gjennom A Working Future-programmet samarbeider Plan med læresteder og bedrifter om å skape trygge arbeidsplasser og skoleplasser for unge. Neema husker fortsatt den dagen hun fikk nyheten hun så vidt hadde turt å håpe på: Hun hadde fått plass på skredderutdanning. Den store drømmen hadde blitt til virkelighet!

Noe av det aller første Neema gjorde, var å kjøpe en symaskin for sparepengene sine. Nå jobber hun som skredder og bidrar til å forsørge søsterens familie, i tillegg til å stå på egne ben økonomisk.

–  Etter å ha fullført studiene er jeg mye tryggere på ferdighetene mine, forteller Neema. Jeg vil bruke det jeg har lært til å starte min egen bedrift og åpne eget verksted for skreddersøm.

– Helt fra begynnelsen, da foreldrene mine døde, tenkte jeg at livet ville bli tøft. Og jeg lurte alltid på hvordan jeg skulle overleve. Jeg var veldig redd og usikker på fremtiden. Dette prosjektet har gitt meg mer håp enn jeg kunne forestille meg, sier Neema og smiler varmt.

Fakta om A Working Future i Tanzania

  • Rettet mot sårbare ungdommer mellom 15 og 24 år.
  • 60 prosent av deltagerne er unge kvinner.
  • Ungdom med nedsatt funksjonsevne er prioritert inn i programmet .
  • 57 spare og lånegrupper er etablert gjennom prosjektet.
  • Nesten alle deltagerne er nå i fast arbeid, og har tilegnet seg nye ferdigheter innen yrkesfag, jordbruk eller entrepenørskap.
  • 95 prosent forteller at de har økt inntektene sine gjennom spare- og lånegruppene.

La din arv bli til nye muligheter

Ved å gi en testamentarisk gave til Plan gir du muligheter til barn og unge. A working Future-programmet er et eksempel på hvordan testamentariske gaver har gitt unge kvinner som Neema nye muligheter. En trygg jobb og økonomisk selvstendighet, gir kontroll over eget liv og en vei ut av fattigdom.  

Tekst: Cecilie Willetts/Plan International Norge
Foto: True Vision Production (T) Ltd for Plan International Tanzania