Illustrasjon av jente i ruinene i Gaza Illustrasjon av jente i ruinene i Gaza

Hjelp barna i Gaza

Gi livreddende nødhjelp til barna som er rammet av krisen i Gaza. Barn er uskyldige ofre i de voksnes krig og skal alltid beskyttes.

Støtt Plans arbeid
Velg ønsket beløp
Velg ønsket beløp

Krigen i Gaza rammer en sivilbefolkning som ikke har noe sted å gjemme seg. Tusenvis av barn er drept og tallet øker dramatisk hver dag. Sivile må beskyttes, og barn må ikke rammes av voksnes krig.

Selv om noe nødhjelp kommer inn, er det ikke i nærheten av å dekke de enorme behovene. 1,6 millioner mennesker er internt fordrevne, og rundt halvparten av disse er barn som lever i overfylte områder nesten uten tilgang på vann og mat og med elendige sanitærforhold. Flere hundre skoler er blitt truffet av bomber. Minst 14 500 mennesker er drept i Gaza.  

Ansatt fra Plan International bidrar til å gi nødhjelp til Gaza
Madrasser blir levert til krisesentre i Libanon av Plan International. Flere av nabolandene er også rammet av konflikten og flere titalls tusen er tvunget på flukt. Foto: Plan International

Advarer om helsekatastrofe

Det er gjort enorme skader på bygninger og infrastruktur, så behovet for nødhjelp og forsyninger er større enn noen gang. Det er mangel på rent drikkevann, og Verdens helseorganisasjon har advart om at vi står overfor en «helsekatastrofe».

FN anslår at det er 50 000 gravide kvinner i Gaza, og over 180 fødsler finner sted hver dag. Leger er nødt til å gjennomføre operasjoner uten bedøvelse og nødvendig medisinsk utstyr. Det kommer nesten ikke drivstoff inn i Gaza, som er helt nødvendig for å drive generatorer.

Barn er alltid uskyldige ofre i krig og konflikt. Alle barn har krav på beskyttelse. Alle partene i konflikten må sørge for at internasjonal humanitærrett overholdes, og sikre fri tilgang til livreddende nødhjelp for dem som trenger det. Hvis ikke vil enda flere uskyldige barn miste livet.

Image

Dette gjør Plan

Tilgangen til Gaza er svært begrenset, men Plan har jobbet lenge i flere naboland, blant annet Libanon, Jordan og Egypt. Vi støtter sivilbefolkningen på de måtene vi kan, blant annet gjennom lokale partnere i området.

Det er inngått avtale med Røde halvmåne i Egypt og Terre des Hommes, som har tillatelse til å levere nødhjelp inn til Gaza. Gjennom disse kan vi bidra med grunnleggende nødhjelp som førstehjelpsutstyr, vann og mat. Dette leveres til palestinsk Røde halvmåne, som deler det ut inne i Gaza.

Krigen i Gaza sprer seg i økende grad over landegrensene, spesielt til Libanon. Det er nå minst 46 000 mennesker som har måttet flykte fra hjemmene sine i Libanon, og over halvparten av dem er barn. 

Plan International har derfor startet nødhjelpsarbeid og forbereder seg på å støtte partnere med bistandsleveranser i tilfelle masseforflytninger av mennesker fra Gaza til Libanon. Det innebærer blant annet å distribuere matvarer, tepper, madrasser, kjøkkensett, hygienepakker og babysett til de menneskene som har søkt midlertidig husly på skoler og annet som brukes som tilfluktsrom.

I kriser jobber vi for å beskytte barn mot vold, tilby grunnleggende nødhjelp, psykososial støtte og kontantoverføringer som dekker innkjøp av mat, drikke og andre basisbehov.

Image

Våre krav

  • Vi krever fullstendig og øyeblikkelig våpenhvile fra alle involverte parter.
  • Det må gis fri tilgang til livreddende nødhjelp, inkludert mat, drivstoff og medisinsk utstyr.
  • Sivil og offentlig infrastruktur, som skoler og sykehus, må beskyttes og skal ikke angripes.

Image

Fanget i Gaza

Rundt 1,5 millioner mennesker har måttet flykte i Gaza. Fatem (23) er én av dem. Hun vet at de ikke er trygge uansett hvor de er.

Les mer om livet i Gaza nå

Image

Nødhjelp

En fjerdedel av verdens befolkning lever i konfliktrammede områder, og aldri før har flere levd på flukt.

Lær mer om hvordan vi jobber med nødhjelp

Image

Barna må beskyttes

Vi fordømmer volden som utspiller seg i Gaza og Israel på det sterkeste og krever en øyeblikkelig og fullstendig våpenhvile.

Les vår uttalelse