Barn lider i sudan

Krigen har ført til at det nå er 14 millioner barn som trenger akutt nødhjelp. Marian (15) er en av dem.

Marian befinner seg på et tilfluktssted i Renk, Sør-Sudan.
Marian befinner seg på et tilfluktssted i Renk, Sør-Sudan.
Slitne, sultne og trenger hjelp. Marian og familien måtte rømme til Renk i Sør-Sudan og vet ikke hvor lenge de må bli.

I april 2023 brøt det ut krig i hovedstaden Khartoum. Krigen har skapt frykt, død og en enorm flyktningbølge: Over 10 millioner mennesker er sendt på flukt på under et år.

13 900 mennesker er drept, mange flere skadet og smittsomme sykdommer sprer seg fort. Samtidig er det stor mangel på mat, og mange jenter som må flykte blir lett ofre for vold og overgrep.

Flere millioner sulter

Mer enn 560 000 mennesker har flyktet til Sør-Sudan og tallet fortsetter å øke. Rundt 20 000 personer har flyktet til Renk i Sør-Sudan. De er sultne, slitne og desperate og har et akutt behov for husly, mat og rent vann.

Det er stort behov for mer nødhjelp på tilfluktsstedene. Flere bistandsorganisasjoner sliter med å dekke de akutte behovene til familier som er utslitte etter å ha gått i mange dager uten nok vann og mat.

Marian befinner seg på et tilfluktssted i Renk, Sør-Sudan.
Marian befinner seg på et tilfluktssted i Renk, Sør-Sudan.
Det har kommet langt flere mennesker til flyktningleiren enn forventet.

Image
Ikon: pil.

Flyktet til Sør-Sudan

Da krigen brøt ut brant huset til Marians familie ned. De gjemte seg ulike steder i fem måneder, før de bestemte seg for å flykte til Renk i Sør-Sudan. Da kom de til et tilfluktssted som er opprettet av Plan.

– I Sudan hørte vi skudd og så røyk fra kampene hver dag. Vi så at mange mennesker mistet livet, og vi fryktet at det skulle skje med oss også, forteller hun.

Usikker fremtid

Marian levde et fint liv i Sudan før familien fikk livet snudd på hodet, selv om hun måtte slutte på skolen for å ta vare på søsknene sine. Moren drev en tebutikk og faren var kvegbonde.

– Før krigen var vi en lykkelig familie, men nå er alt bare trist. Vi ville ikke flykte, men til slutt hadde vi ikke noe valg, sier Marian.

18 millioner mennesker i Sudan sulter, og det er altfor lite penger til å hjelpe alle som trenger det. Ifølge FN er bare tre prosent av behovet for nødhjelpsmidler dekket til nå.

Sykdommer sprer seg

Flyktningleiren i Renk er ikke et godt sted å være. Tilfluktsstedene var bare forberedt på å ta imot 4 000 mennesker, men nå har det ankommet mer enn 23 000. Tallet fortsetter å stige for hver dag som går. Dårlige sanitærforhold fører til mange tilfeller av kolera, meslinger og alvorlig underernæring.

Ingen vet når krigen kommer til å ta slutt og det skaper stor usikkerhet i familien.

Image
Ikon: Quote.

– Fremtiden ser mørk ut og det er vanskelig å se for seg veien videre herfra, sier Marian.

Image

Hva gjør vi?

  • Plan driver nødhjelpsarbeid inne i Sudan og i nabolandene Tsjad, Den sentralafrikanske republikk, Sør-Sudan, Egypt og Etiopia.

  • Vi bygger midlertidige tilfluktssteder og driver barnevennlige steder der barn får hjelp til å bearbeide traumer fra krigen.

  • Vi deler også ut tepper, bøtter, myggnett, matter og såpestykker til familier som har mistet alt de eier, i tillegg til mat og vann.

50 000 mennesker har fått hjelp av Plan International siden mai 2023. Vi sørger for at jenter og kvinners behov blir dekket, men nødhjelpsarbeidet i Sudan og landene rundt er dessverre kraftig underfinansiert.