Barnetegning Barnetegning

Hjelp barn på flukt

Gi livreddende nødhjelp til barn som er rammet av krig og konflikt. Barn er uskyldige ofre i de voksnes krig og skal alltid beskyttes.

Støtt Plans arbeid
Velg ønsket beløp
Velg ønsket beløp

Eleen lever i frykt for bombene

Luftangrep har blitt en del av hverdagen til åtte år gamle Eleen som for tiden bor i Tyr, Libanon. Det eneste hun vil er å dra hjem og bli gjenforent med venner og bestemoren sin.

Eleen tegner med lillesøster Aseel på internatet i Tyr, Libanon.
Eleen tegner med lillesøster Aseel på internatet i Tyr, Libanon.
Eleen og lillesøster Aseel tegner sammen.

Eleen bor på internat sammen med søsknene sine og foreldrene. I likhet med over 100 000 andre libanesere er de flyktninger i eget land, på grunn av bombene som kommer over grensa fra Israel. 

Tilværelsen på internatene i Tyr er ekstremt utfordrende. Hardt vintervær fører til strømbrudd, mangel på oppvarming og dårlige sanitærforhold. Foreldrene har ikke råd til å sende barna sine på skole, så derfor kommer det en lærer hver ettermiddag til internatet.

Hva skjer i Libanon?

  • Spenningen mellom Israel og Hizbollah i Libanon har økt kraftig siden oktober 2023, da konflikten mellom Hamas og Israel blusset opp.
  • Det er nå over 100 000 mennesker som har måttet flykte fra hjemmene sine i Libanon. Svært mange av disse er barn, og over 50 skoler i grenseområdene er helt eller delvis stengt.

Traumatisk skolegang

Barna forlater sjelden internatet, som gjør at de er inne nesten hele dagen, hver dag. En dag ble undervisningen avbrutt av bomber som falt ned i nærheten.

– Vi hørte en ganske høy lyd og ble veldig redde. Jeg skulle ønske dette var over, sier hun.

Vil bare dra hjem 

Eleen drømmer om å dra tilbake til landsbyen sin. Hun bruker tid på å tegne og drømme seg bort tilbake til sitt gamle liv. 

– Dette er huset vårt i landsbyen, og dette er et hjerte. Jeg elsker huset mitt og savner bestemor. Hun står her ved siden av huset, forteller Eleen og viser frem tegningene sine.

Eleen og Aseel snakker med en Plan-ansatt på internatet der de bor.
Eleen og Aseel snakker med en Plan-ansatt på internatet der de bor.
Eleen snakker med en Plan-ansatt på internatet.

Vil beskytte barna

Moren til Eleen, Farah, er opptatt av å beskytte barna sine og fremstå rolig slik at det skal roe barna, selv om de alle lever i frykt for nye luftangrep.

Farah levde også i krig som barn, men forteller at hun ikke var redd da. Alt endret seg da hun selv ble mor, og hun nå kjenner på et stort ansvar for å beskytte dem.

Farah sitter på internat i Libanon sammen med datteren sin.

Jeg orker ikke å se barna mine gråte. Tidligere har jeg sagt til dem at lydene de hører er fyrverkeri, så de blir roligere, sier Farah.

Hva gjør Plan?

  • Plan International har blant annet delt ut 2000 matpakker, hygienepakker, tepper, madrasser og babypakker til nesten 13 000 mennesker på flukt i Tyr. Målet er å dekke de mest kritiske behovene til 20 000 barn, og vi prioriterer de mest sårbare gruppene. Dette inkluderer alenemødre, foreldreløse barn, barn i arbeid, eldre, funksjonshemmede, gravide og kvinner med nyfødte barn.

  • I tillegg til å dele ut livsviktige varer, forebygger vi seksuell utnyttelse og misbruk, og informerer om beskyttelse, tjenester og informasjon om Plan Internationals telefonlinje, der folk kan dele sine bekymringer angående krisesituasjonen.