Endelig leker han igjen

4 år gamle Mouaiad ler høyt. Endelig har han et sted hvor han føler seg trygg og leke sammen med andre barn. Litt etter litt slipper minnene om krigen i Syria taket.

Mouaiad flyktet fra Syria til Egypt sammen med moren Nour og storebrødrene på åtte og ti år. Nå bor de i storbyen Kairo. Og selv om det var en stor lettelse å komme til et land uten krig, er det ikke enkelt å være flyktning. Mange sliter med å få pengene til å strekke til. Det krevende å finne sin plass i en ny kultur. Og opplevelsene fra krigen preger dem. 

Når det banker på døren, kan 4-åringen bli livredd. Høye og plutselige lyder skremmer ham voldsomt. Da er han tilbake til bomber og skuddvekslinger. 

Men på Plans senter for syriske flyktninger, slapper Mouaiad helt av. Mamma Nour forteller at det er et av de få stedene han virkelig føler seg trygg.  Her kan han leke trygt, og han får psykososial støtte. I tillegg lærer han den egyptiske varianten av arabisk, gjennom sang, historier og lek. 

Nour vil ikke la oss fotografere ansiktet hennes. Hun er redd det kan få konsekvenser for slektninger i Syria. Her er hun med sine tre sønner, Moutaz (10),  Mouaiad (4) og Omar (8).

Dette gjør Plan for flyktningene

Akkurat nå hjelper vi mer enn 38 000 barn og voksne i Egypt. Dette er noen av tiltakene hittil i 2016:

  • 17 skoler er renovert og lærere er kurset.
  • 10450 skolesett er delt ut. 
  • 777 personer har fått hjelp til å bedre sine muligheter på arbeidsmarkedet. 
  • 450 familier har fått økonomisk støtte til skoleutstyr og transport.
  • 400 barn har fått skolestipend. 
  • En rekke foreldre og barn har deltatt på arrangementer om samhold og fredsbygging.

«Hvorfor skjer dette med oss? Når kan vi dra tilbake?» I starten var savnet etter vennene og lekene i Syria stort, forteller Nour. På senteret har brødrene fått nye venner. Det er en stor trøst. 

For mødrene er Plans senter et sted der de kan treffe likesinnede. Mange av flyktningene ser på det som sitt andre hjem. 

- De er som mine søstre, sier Nour om de andre syriske kvinnene på senteret. De har knyttet sterke bånd. Det å ha noen å dele vonde opplevelser med, gjør det også letter å komme videre. 

På senteret får mødrene tilbud om undervisning. De lærer om barneoppdragelse, kosthold og ikke minst hvordan de kan hjelpe barna å gi slipp på traumatiske opplevelser fra krigen. 

Den farlige ferden over Middelhavet er noe Plan prøver å forhindre gjennom å bidra til at flytningene skal finne trygghet og levebrød i Egypt. I tillegg til sentre bidrar vi med skolestipender, trygge skoler, helsehjelp, ernæring, jobbtrening og pengestøtte.