De skal redde et barn fra ekteskap

Ryktet forteller at en 15-åring skal giftes bort. Det vil denne ungdomsgruppa fra Malawi sette en stopper for. Men de har ett stort problem: De vet ikke hvor jenta og familien bor. Og det haster. Bryllupet kan gjennomføres når som helst.

I farta? Last ned podcasten til mobil her

Jenta i forgrunnen, Hilda, ble selv giftet bort da hun var 14. Nå gjør hun alt hun kan for å redde andre jenter fra barneekteskap. I episode 2 hører ungdomsgruppa at en jente blir mishandlet av familien sin fordi hun nekter å gifte seg. 

Her kan du lytte til podcasten mens du scroller:

Ungdomsgruppa er samlet til hastemøte i skyggen under et stort tre. Her planlegger de hvordan de skal gå frem for å prøve å stanse bryllupet til jenta som de tror heter Aseka. 

Samtidig snakker programleder for podcasten, Katarina Flatland, med landsbyhøvdingen og politimesteren, og prøver å finne ut hva de gjør for å bekjempe barneekteskap.

Høvding Magombo ble kontaktet av sykehuset med en bekymringsmelding om at det kommer så mange unge fødende fra hans distrikt. Han påstår han at han er motstander av at de unge jentene blir giftet bort. Men Katarina er usikker på om hun kan stole på det.

Ungdomsgruppa går på et nederlag i kampen for å stanse bryllupet da de innser at 13 år gamle Fatsilena allerede er gift med ektemannen Jimmy.

Dette oppslaget på rektors kontor viser at det går 311 jenter i 1. klasse og bare 22 jenter i 8. klasse. 

Frafallet er størst blant jentene, men også blant guttene er frafallet stort. Rektoren, Patrick, sier at det er et stort problem at både jenter og gutter slutter eller blir tatt ut av skolen.

Er du i gang med å lytte? Få med deg hva som skjer når ungdomgruppa kommer nærmere i jakten på Aseka (15).

Vi intervjuer politisjefen, Henry Hamoza, i stasjonens eneste fengselscelle hvor det er både blod og avføring på gulvet og veggene. I podcasten kan du finne ut om barneekteskapssaker er en prioritet hos politiet. 

I årenes løp har de innsatte i fengslet skriblet på veggen.

Ingen har blitt fengselet for barneekteskap i dette distriktet så langt politisjefen kjenner til – til tross for at det er ulovlig i Malawi å gifte seg før man er 18 år. 

Bli med til skolen - 360-film

Er du ferdig med episode to? Da kan du bli med Ida Fladen på skolebesøk. Ida guider deg, og du kan selv navigere rundt i 360-gradersfilmen. 

Slik gjør du: Klikk på "Se video". Når filmen er i gang kan du klikke i videoen, hold inne musetasten og dra deg dit du vil.

I neste episode finner ungdomsgruppa endelig Aseka, og utstyrt med skjulte mikrofoner konfronterer de foreldrene hennes. Det viser seg at situasjonen er mye verre enn de trodde. Det blir for mye for Katarina.

Se bilder og hør episode 3.

Syns du kampen mot barneekteskap er viktig? 

Del podcasten med vennene dine slik at flere kan engasjere seg i kampen mot barneekteskap.

Av hensyn til sikkerheten til de mindreårige i podcasten, oppgir vi ikke etternavn på lokale medvirkende eller navn på landsbyer. 

Fotos: Plan International Norge/Erik Thallaug