Like mye verdt, like mye imot barneekteskap!

En grunnleggende årsak til at jenter blir gift mens de ennå er barn, er at jenter blir sett på som mindre verdt enn gutter. Denne høsten skal Wedding Busters vise at jenter er like mye verdt som gutter – og like opptatt av barneekteskap! Er du med?

Gjennom høsten vil vi trenge DIN hjelp til å spre informasjon om Wedding Busters og kampen mot barneekteskap! Her er noen eksempler på hva du kan gjøre:

1. Lag et event!

Ved å arrangere et event kan du nå ut til mange på en kreativ måte. Få med deg noen venner og samarbeid gjerne med lærere eller elevrådet, og planlegg noe du har lyst til å gjennomføre om temaet.

Her er eksempler på hva du kan arrangere:

 • temadag
 • stand (last ned Wedding Busters-tekstplakat her)
 • et stort eller lite foredrag med Prezi-presentasjon om bærekraftsmål 5 om likestilling (presentasjonen inkluderer også kampanjevideo med budskapet "Like mye verdt, like mye imot barneekteskap)
 • Kahoot, hvor man tester kunnskap om likestilling (for eksempel denne)
 • om du vil bruke diskusjonskort, finner du de her
 • filmvisning av Aftenposten-serien STUCK
 • markering av Jentedagen 11. oktober

Om du selv vil engasjere klassen din eller få hjelp av læreren din, har vi laget et ferdig opplegg som kan gjøre det litt enklere.

2. Sett opp en Wedding Busters Photo Booth

En grunnleggende årsak til at jenter blir gift mens de ennå er barn, er at jenter blir sett på som mindre verdt enn gutter. Derfor skal vi i Norge vise verden at jenter og gutter er like mye verdt – og at temaet er like viktig for alle! For å illustrere dette poenget kan du sette opp en Photo Booth-aktivitet.

Slik går du fram:

 • Sett opp standen din. Velg et sted du tror vil trekke mest mulig elever.
 • Last ned tekstplakat som forklarer aktiviteten her.
 • Få jenter og gutter på standen til å ta et bilde sammen, begge med en prislapp i pannen. Hjelp gjerne til hvis de ikke vil ta bildet selv.
 • Oppfordr de som deltar på fotoaktiviteten til å skrive hovedbudskapet: «Like mye verdt. Like mye imot barneekteskap!» #weddingbusters.
 • NB! For at temaet skal bli like viktig for alle, må flere engasjere seg – spesielt gutta! Prøv derfor å verve så mange nye gutter som mulig inn i Wedding Busters-gruppa på Facebook! Klarer vi å få like mange gutter som jenter til å bli medlemmer?
 • Be de nye medlemmene om å poste bildet/bildene som tas i Facebook-gruppa. Da blir de med i trekningen av superkule premier, som hettegenser/nett. Du kan også poste for dem om de heller ønsker det.
 • Det er viktig at jenter og gutter tar bilder sammen for å best illustrere budskapet: Like mye verdt. Like mye imot barneekteskap!

Hva mer? 

Inviter venner og folk du møter til å bli med i Wedding Busters-gruppa, ta bilder og promoter budskapet "Like mye verdt. Like mye imot barneekteskap!" i sosiale medier, og ikke minst – ha det gøy!


Nyttig fakta om barneekteskap

Hver eneste dag blir 33 000 jenter under 18 år gift. Det har alvorlige konsekvenser. 

Barneekteskap er i dag en av de største hindringene for skolegang og likestilling for jenter, og for utvikling i fattige land. Det er et grovt brudd på Barnekonvensjonen og et enormt globalt problem.

18-årsgrense for ekteskap er viktig. Foreløpig er det imidlertid få land som har et absolutt forbud mot barneekteskap. Først etter press fra Plan og tusenvis av ungdommer, vedtok Stortinget i 2018 en lovendring om absolutt 18-årsgrense i Norge.

Plan kjemper mot barneekteskap. Vi har velprøvde metoder, og ser at arbeidet nytter.