Har bygd en skole i Liberia

- Det fine med å støtte Plan, er at vi kan følge samme prosjekt over flere år. Vi får se resultater av arbeidet vårt!

Fire jenter fra aksjonskomiteen

Aksjonskomiteen, Shams, Iqra, Valencia og Malika, forteller at innsamlingsaksjonene har gitt kunnskap og samhold på Fyrstikkalleen skole. Foto: Eivor Eriksen/Plan International Norge

– Innsamlingsaksjonene har gitt kunnskap og samhold, samtidig som elevene vet at de har bidratt til noe viktig, forteller aksjonskommiteen. 

– Vi valgte å samarbeide med Plan fordi vi kunne velge vårt eget prosjekt. Da får vi vite mer om utviklingen underveis og hva pengene vi samler inn går til, sier aksjonsleder Valencia. Hun forteller at det også var viktig at de kunne bestemme selv hva slags innsamlingsaksjon de skulle ha.

Flere ulike aktiviteter gjennom skoleåret

I løpet av et år arrangerer elevene flere mindre aksjoner og aktiviteter, samt en stor aksjonsdag. For eksempel hadde de "Rosa skole" på FNs jentedag i oktober, lussekatt-aksjon før jul og roseaksjon på valentinsdagen. En aksjonskomite leder og organiserer arbeidet. De forteller om hvordan prosjektet og aktivitetene rundt har skapt en fin fellesskapsfølelse både innad i komiteen, men også for hele skolen.

– Vi prøver å holde prosjektet synlig gjennom året. På den måten får vi også spredd kunnskap om prosjektet og samtidig en følelse av at vi er med på noe større enn oss selv, sier Valencia.

to smilende jenter med bøsser

Thea og Silje gikk med bøsser på aksjonsdagen. Pengene de samlet inn gikk til å bygge en skole i Liberia. Foto: Eivor Eriksen/Plan International Norge
 

Alle kan gjøre litt

På den årlige aksjonsdagen går alle elevene med bøsser eller skaffer seg arbeid. Pengene de samler inn går til en skole i Lontuo i Liberia. Mange år med borgerkrig har satt dype spor, og landet er nå et av verdens fattigste. I Liberia mangler halvparten av skolebarna fra skolepultene. Blant jenter er dette tallet enda større.

Det er nettopp dette Fyrstikkalleen skole bestemte seg for å gjøre noe med.

Det er noe med å kjenne på ansvaret for at du kan bidra til å skape forandring i verden. Selv om det ikke er det største, kan alle sammen gjøre litt, og da blir det masse, forteller Sølve, lærer ved Fyrstikkalleen.

fire gutter med bøsser

Innsamlingsaksjonen er en annerledes skoledag som gir kunnskap og samhold, samtidig som elevene vet at de bidrar til noe viktig. Foto: Eivor Eriksen/Plan International Norge