Mer enn 9 400 ungdommer over hele landet sendte i høst protestbrev til landets fylkesmenn og krevde svar på hvorfor mindreårige kan få lov til å gifte seg i Norge: "Skal vi endre verden, må vi begynne med oss selv!" Regjeringen har lovet å komme raskt på banen med et lovforslag om absolutt 18-årsgrense for ekteskap i Norge.

Ifølge norsk lov kan fylkesmannen gi tillatelse til at 16 og 17 år gamle barn kan gifte seg i Norge. Plan har i lengere tid jobbet for å få et forbud mot barneekteskap i Norge, sammen med ungdommer over hele landet. 

26. september ble over 9 400 protestbrev fra ungdom i hele Norge sendt til landets fylkesmenn. Det førte til at regjeringen 3. november meldte at de vil gå inn for et forbud mot barneekteskap ved å fjerne unntaksordningen for 16- og 17-åringer. Tidligere hadde både Arbeiderpartiet og Høyre varslet det samme. Arbeiderpartiet fremmet et lovforslag som Stortinget behandlet 6. mars. Forslaget ble nedstemt av regjeringspartiene og Krf i påvente av et nytt lovforslag fra Regjeringen.

Unge norske Wedding Busters utenfor Stortinget, med rosa plakater
6. mars 2018: Norske Wedding Busters utenfor Stortinget markerer sin støtte til forslaget om forbud mot barneekteskap. 

– Det er skuffende at Stortinget ikke ville vedta et forslag som alle partiene er enige om. Nå forventer vi at Regjeringen så raskt som mulig fremmer et nytt lovforslag om en absolutt 18-årsgrense for å gifte seg. Barneekteskap må bli forbudt i alle land – også i Norge, sier kommunikasjonssjef Siv Meisingseth. 

– Vi i Plan er stolte av de tusenvis av ungdommene som har mobilisert for lovendring, samlet inn underskrifter og kan sies å stå bak en av de mest vellykkede lobbykampanjene i moderne norsk historie. Vi håper at Stortinget om kort tid vil forby barneekteskap, sier Meisingseth.

Dette har skjedd

Se hvordan ungdommer i Norge har jobbet:

Dette er brevet ungdommene har sendt til landets fylkesmenn (pdf)

Vi må begynne med oss selv

– Hvis Norge skal påvirke andre land med mange barnebruder til å øke aldersgrensene på ekteskap, må vi også ha en lik grense. Det er en prinsippsak, sier Eivind Elverum (16), "Wedding Buster" og juniorrådgiver i Plans ungdomsgrupe URO.

Over 700 millioner jenter og kvinner som lever i dag, ble gift som barn. Hver dag blir 33 000 nye jenter under 18 år gift. FNs bærekraftsmål slår fast at verden skal få slutt på barneekteskap innen 2030.

I 2017 innførte land som Malawi, Den dominikanske republikk, Honduras, El Salvador, Guatemala og Danmark absolutt 18-årsgrense for å gifte seg, og dermed et forbud mot barneekteskap. 

I en undersøkelse gjennomført av Norstat i oktober, svarte 64 prosent ja til at Norge bør innføre en absolutt 18-årsgrense for ekteskap. 17 prosent svarte nei, mens 19 prosent ikke visste.