Mer enn 9.000 ungdommer over hele landet har sendt brev til landets fylkesmenn. Her krever de svar på hvorfor det er mulig for barn gifte seg: "Skal vi endre verden, må vi starte med oss selv."

Ifølge norsk lov kan fylkesmannen gi tillatelse til at 16 og 17 år gamle barn kan gifte seg i Norge. Over hele landet har unge mennesker opplyst sine jevnaldrende om lovverket og samlet støtte mot loven. Til sammen har 9.030 ungdommer skrevet under på brevene som setter spørsmålstegn ved lovverket som gjør at mindreårige kan gifte seg i Norge. 26. september ble store bunker med brev overlevert til Fylkesmannen i Oslo og Akershus. 

Dette er brevet ungdommene har sendt til landets fylkesmenn (pdf)

- Vi må begynne med oss selv

– Barneekteskap er et overgrep som fører til millioner av brudd på barns rettigheter verden over. Skal vi få slutt på barneekteskap, må det bli forbudt i alle land. Vi her i Norge kan ikke kreve at andre endrer sitt lovverk, før vi selv har en absolutt 18-årsgrense for ekteskap, sier Kjell Erik Øie, generalsekretær i Plan International Norge.

Over 700 millioner jenter og kvinner som lever i dag, ble gift som barn. Hver dag blir 40.000 nye jenter under 18 år gift. FNs bærekraftsmål slår fast at verden skal få slutt på barneekteskap innen 2030.

Tildigere i år har land som Malawi, Den dominikanske republikk, Honduras, El Salvador, Guatemala og Danmark innført absolutt 18-årsgrense for å gifte seg, og dermed et forbud mot barneekteskap. 

– Det er tankevekkende at disse landene nå har et bedre lovverk for å beskytte barn mot ekteskap enn det vi har i Norge, kommenterer Øie.

Kamp mot barneekteskap over hele verden

Over hele verden pågår en kamp mot barneekteskap. Jo flere som sier at de støtter saken, desto større er sjansen for forandringer. 

Bli med i kampen mot barneekteskap