Mais til frokost, middag og kvelds

Esther (4) spiser seg ofte mett på mais, og nettopp dét er et problem: Hun spiser det samme dag etter dag, og kroppen hennes får ikke alle næringsstoffene den trenger for å utvikle seg. Bare én dag i året er det annerledes.

Smilende jente som spiser mais

Esther bor på landsbygda i Uganda, og familien dyrker sin egen mat. Mais, kassava og søtpotet gror godt, derfor er det mange småbønder som holder seg til disse plantene.

Det mange foreldre ikke vet, er at barna deres ikke får alle næringsstoffene de trenger av denne maten. Dermed blir de lettere syke og har vanskeligere for å lære på skolen. Noe som igjen gir dårlige utsikter for fremtiden.

– Barnebarna mine er syke hele tiden, sier farmor. Også hun heter Esther, fireåringen er oppkalt etter henne. Farmor er bekymret for fremtiden til barnebarna, men håper av hele sitt hjerte at de får fullføre skolen.
 

Esther skulle ønske at det var jul oftere. Da står det nemlig kjøtt på menyen.

– Det er veldig godt, slår hun fast. Mange høner tripper rundt på tunet der hun bor, men både egg og kyllinger blir solgt for å skaffe penger til såpe, salt, parafin og andre nødvendige ting.

Foreldre som får vite hvor viktig det er for barna med et variert kosthold, beholder ofte noen egg til barna, eller anstrenger seg på andre måter for å skaffe variert mat. Friske barn som greier å konsentrere seg på skolen, er tross alt en viktig investering.

Derfor gir Plan opplæring til foreldre om ernæring. Og vi gir tips til hvilke planter de kan dyrke på egen åker for at barna skal få i seg flere av de næringsstoffene de trenger.

Jente med sin bestemor i døråpning

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.

Mer om fadderskapet

Men hvordan sprer man kunnskap om kosthold til mange? 

Plan har nylig begynt å jobbe i området der Esther bor, og nå er vi i gang med kurs for foreldre. Vi informerer også via skoler og helsestasjoner. I tillegg kurser vi frivillige helsearbeidere. De lærer om kosthold, helse og hygiene, og deler kunnskapen videre med andre i lokalsamfunnet.

I nabolaget til Esther, er 26-åringen Naika Magidu frivillig helsearbeider. Han er bonde, gift og far til tre, men finner allikevel ledig tid til å snakke med folk i lokalsamfunnet sitt om temaer som kosthold, hygiene og helse.

– Jeg ønsker å se en forbedring i lokalsamfunnet mitt, svarer han på spørsmål om hvorfor.

Naika Magidu, frivillig i Uganda

– Kurset har endret livet mitt. Jeg har lært mye, og jeg har gjort mange forandringer hjemme, forteller Naika Magidu. I tillegg har han fått økt selvtillit, og tar gjerne ordet i store forsamlinger. Før var han redd for å gå inn på et offentlig kontor.

Les mer om Naika og hans arbeidet som frivillig helsearbeider.

Ny kunnskap hos foreldre og besteforeldre vil forhåpentlig føre til at Esther får et sunnere kosthold, slik at hun holder seg frisk og orker å fullføre skolen. Det er viktig, for utdanning kan være veien ut av fattigdom. Og kanskje går det som farmor vil?

– Jeg ville bli veldig glad om Esther ble sykepleier eller ingeniør, sier farmor.

Slik jobber Plan i området der Esther bor:

Vår erfaring er at det er klokt å jobbe på flere områder samtidig. I tillegg til ernæring, jobber vi derfor med: Skolegang, helsetilbud, jenters rettigheter, barneekteskap, rent vann, gode sanitærforhold og økonomisk sikkerhet.

Noe av det viktigste vi gjør, er å dele kunnskap, slik at familiene og lokalsamfunnene selv kan skape en bedre fremtid.

Jente ved siden av et tre

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.

Mer om fadderskapet