Linnea og Abel

Linneas møte med 11 år gamle Abel fra Etiopia har engasjert tusener på Facebook de siste dagene. På TV3-sendingen «Hjem til jul» fortalte hun om opplevelsene.

Linnéa Myhre er kjent for å ha gitt en stemme til unge med spiseforstyrrelser gjennom blogg og bøker. I høst besøkte hun Etiopia med Plan International Norge. Her møtte hun barn som sliter fordi de ikke får nok næring. Det endret henne.

Her kan du se filmen som er delt flere tusen ganger på Facebook:

Filmen var en del av TV3-sendingen "Hjem til jul" - en annerledes og medmenneskelig adventskveld der målet er å rekruttere flest mulig Plan-faddere. 

Fikk du ikke med deg sendingen? Se den på nettsidene til TV3.

I sendingen kan du også møte venninnene og TV-profilene Janne Formoe og Synnøve Skarbø – i tillegg til Linnéa Myhre - advokat Geir Lippestad, skuespiller Lise Fjeldstad, og komiker Abubakar Hussain, kjent som «Tabu-Abu». Gjestene deler minner og erfaringer. Du får også være med på Linneas reise sammen med Plan International til Etiopia.

Janne Formoe,  Synnøve Skarbø, Geir Lippestad, skuespiller Lise Fjeldstad, forfatter og tidligere blogger Linnéa Myhre og komiker Abubakar Hussain, kjent som «Tabu-Abu».
 

- I løpet av turen kjente jeg på en empati som jeg har aldri har kjent på tidligere. Jeg oppdaget en ny, varm side av meg selv. Og har lyst til å hjelpe, sier Linnea. Gutten som åpnet Linnéas hjertedør heter Abel og er 11 år. 

- Jeg vil bli pilot, sier Abel. 

Linnea Myhre sammen med Abel og lillebroren utenfor boligen
Abel bor sammen med moren og lillebroren. Han vokser opp i små kår, men har store drømmer. Derfor er skolen viktig for ham.

Abeø har store drømmer, men vokser opp i små kår i slummen utenfor Etiopias hovedstad Addis Ababa. Her bor han med lillebroren og moren i et lite skur. Hun forsørger familien ved å tørke kumøkk som hun så selger som brensel. Av og til har hun rett og slett ikke penger til mat og det sliter på barna. 

- Det gjorde et sterkt inntrykk på meg å se at Abel er så sliten, og ikke har den livsgnisten han som barn fortjener, bare fordi han er sulten. Jeg kjenner meg igjen i hvordan det påvirker kropp og psyke. Sånn skal det ikke være, sier Linnéa. 

Linnea Myhre sitter på skolepulten ved siden av Abel
- Det er tankevekkende å se at et så enkelt tiltak som Plans skolemat bidrar til å gi barn en bedre framtid, sier Linnea.  

Som Plan-fadder bidrar Linnéa blant annet til Plan Internationals nye skolematprosjekt i området der Abel vokser opp. Det vil sikre at han og andre fattige barn kommer seg på skolen, i stedet for å begynne med barnearbeid eller bli giftet bort. Skolemat er et enkelt tiltak som sikrer barn både næring og utdanning. 

 Her kan du se flere glimt fra reisen til Linnea Myhre i Etiopia: