Sørsudanesiske flyktninger bærer eiendeler i leiren.

Konflikten i Sør-Sudan har tvunget hundretusener på flukt, og mange har rømt over grensen i sør til Uganda. Majoriteten av flyktningene som blir registrert ved grensen i Elegu er kvinner, barn og eldre.

I flyktningleiren i Adjuman forteller Richard (14) om bakgrunnen sin: 

– Situasjonen hjemme er svært spent. Jeg rømte sammen med svigerinnen min. Drømmen min om å en dag bli lærer forsvinner sakte ettersom jeg ikke lenger har mulighet til å gå på skole, forteller han. 

Vondt å ikke gå på skolen

En annen tenåring i leiren, Joyce, sier at mange jenter som kommer dit er redde for overfall og seksuelle overgrep. 

– Det gjør vondt å måtte slutte på skolen når jeg vet at barn i andre deler av verden sitter i sine klasserom og studerer for å få en bra fremtid, sier hun.

Jobber for sikker utdanning

Plan International har seks ansatte i flyktningleiren i Adjumani-distriktet i Uganda; de jobber blant annet med å etablere førskolesenter og trygge plasser for barn. Mange har vært gjennom svært traumatiske opplevelser, og vi har derfor personell som kan tilby psykososial støtte til stede. Egne komiteer etableres for å sikre barns beskyttelse i leiren. 900 000 barn er interne flyktninger i Sør-Sudan og over 13 000 barn er forsvunnet – separert fra familiene sine.   

Plan International jobber for å sikre barn utdanning, og har blant annet sørget for utdanning av 54 lærere, drevet informasjonskampanjer om barns rett til skolegang og drevet matprosjekter på 66 skoler.