En ung dame med et barn i armene

Mange jenter i Øst-Timor har ingen anelse om hvordan et barn blir til, og tenåringsgraviditeter er vanlige. Plan International jobber sammen med myndighetene for å styrke jenters rettigheter.

Lille Afeena sover godt og et tynt, mintgrønt tøystykke flagrer i vinduet. I Alieu-distriktet på Øst-Timors fjellkledde høyland er dette et typisk hjem. Veggene er laget av teglstein, og gulvet er av pakket jord.

– Jeg visste litt om hvordan barn ble til, men ikke mye. På skolen lærte vi ingenting om det, vi hadde ikke en eneste time, forteller 19 år gamle Natalia, Afeenas mor.

Jenter skal være lydige

Øst-Timor ligger i Sør-Øst Asia og er en av regionens fattigste og minst utviklede land. Etter tiår med okkupasjon og brutalitet fikk landet demokratisk selvstyre for bare 15 år siden. Politiske utfordringer er en del av livet, men kvinner og jenter lider ekstra på grunn av manglende likestilling. De oppdras til å være lydige, og har liten eller ingen mulighet til å påvirke sin egen fremtid.

– Kulturen vår er veldig patriarkalsk og tradisjonell, så kvinner og jenter har ikke makt til å ta egne beslutninger om helsen sin, kroppen sin, deltagelsen sin eller utdanningen sin, sier Natalia. Og selv om seksualundervisning står på lærerplanen, så er ikke lærerne trygge nok eller er for ubekvemme til å ta opp temaet. De synes ikke de kan introdusere slikt for elevene, det er kun for dem som er gifte.

Mange barnebruder

Nesten hver fjerde tenåringsjente i Øst-Timor blir gravid og får barn innen de er 20 år gamle, og rundt en femtedel blir gift før de fyller 18. Natalias kjæreste forlot henne da hun ble gravid.

– Jeg sluttet på skolen, og gikk aldri til en lege, men jeg var redd fordi moren min døde under en fødsel, sier Natalia, som nå tar vare på datteren sin alene.

Statistikken viser at vold i hjemmet er mer utbredt når jenter gifter seg tidlig. I Øst-Timor har rundt 60 prosent opplevd vold fra partneren sin. Plan International jobber sammen med FNs befolkningsfond, UNFPA, og myndighetene, for å bedre situasjonen blant annet ved å få inn likestilling og jenters rettigheter på politikernes agenda. Vi jobber også for at jenter og familiene deres skal forstå viktigheten av skolegang og utdanning, og hvilken betydning den har for utviklingen.