Øyenvitner til terror

Luwum (17) måtte flykte fra terrorgruppa Boko Haram som 14-åring. Nå jobber han med å støtte barn som har opplevd traumatiske terrorhandlinger i en liten landsby sør i Niger.

Det er ettermiddag, og 17 år gamle Luwum er på vei bort til barnesonen som Plan International har satt opp i landsbyen hans. Med seg har han noen leker. De fleste av barna som bor i landsbyen har vært øyenvitner til terrorgruppa Boko Haram sine grufulle handlinger i området. Mange har blitt fratatt både søsken og foreldre.

– Jeg er frivillig for Plan Internationals mobile enhet, og sitter i en komité for barns beskyttelse, sier Luwum.

Stemningen i området er spesiell. Barna leker alltid i nærheten av foreldrene, og er klare til å flykte ved den minste uforutsette bevegelse. Alle har sett seg ut et gjemmested i nærheten. Slik er det mange steder i Diffa-regionen sør i Niger.

Barn som vokser opp i Niger har mange fiender. Sosiale normer, kjønnsstereotypier og terror truer barns rettigheter og sikkerhet. Niger er også det landet i verden med fleste barneekteskap. Hele tre av fire jenter er gift innen fylte 18 år. En stor andel blir giftet bort allerede før fylte 15 år.

Luwum er én av flere frivillige som jobber tett sammen med Plan om å identifiserer hvilke barn som viser tegn på angst, sykdom eller som trenger hjelp på en eller annen måte.

– Sammen med sosialarbeiderne og de andre frivillige jobber vi for å styrke folks kunnskap om barns helse og beskyttelse, sier Luwum.

Når Luwum snakker med jentene i landsbyen, forteller han om hvor viktig det er å si nei til ekteskap.

– Jeg støtter søstrene mine, sier Luwum.

Han forteller vennene sine at de må gjøre det samme. Han forklarer også til fedre hvor skadelig det er for døtrene deres å bli giftet bort som barn.

Samtidig oppmuntrer han guttene til å ikke slåss, men at de må være snille mot hverandre. Dette er ekstremt viktig i et område som lenge har vært preget av vold, og mange av barna sliter med traumer.

Barna flokker seg rundt Luwum når han ankommer. Det er et av dagens høydepunkt.

– Det er ingen skoler her. Mange av barna har aldri sett en lærer eller vært i et skolebygg, sier Luwum.

Luwum har selv kun gått et par år på skolen. Som 14-åring måtte han flykte fra terrorhandlingene til Boko Haram, og kom aldri tilbake til skolebenken.

– Jeg skulle gjerne fortsatt på skolen, men nå er jeg for gammel, sier Luwum.

Som Planfadder til et barn i Niger, er du med på å støtte dette arbeidet. Du bidrar til at flere barn får skolegang, beskyttelse mot barneekteskap, helsehjelp og at barn og unge får vite mer om sine rettigheter. Plan International er svært opptatt av at de unge skal bli endringsagenter i eget liv og samfunnet de lever i; at de skal tørre å kjempe for sine rettigheter og bli hørt.

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet