Gøy å gå med bøsse

Elevene fra Lofsrud ungdomsskole lærer om barneekteskap i faget Innsats for andre. I tillegg samler de inn penger til kampen mot barneekteskap.

Foto: Anna Kvarberg Ekre/Plan International Norge

– Det er mange fordeler ved å samarbeide med Plan om dette faget, sier lærer Nina Weiseth.

Hun synes det er et fleksibelt og enkelt opplegg, som er godt tilrettelagt for ungdom. Plan tilbyr et ferdig undervisningsopplegg, som læreren kan tilpasse egen klasse. Det er en fordel ettersom faget gir oss stor frihet til å bestemme hvordan undervisningen skal legges opp, sier Nina.

– Jeg liker veldig godt at det er en kombinasjon av oppgaver, presentasjon og videoer. Og særlig det at det er historier fra det virkelige liv. Sånt treffer! Jeg har ikke fulgt undervisningsopplegget slavisk, men plukket litt her og der, og tilpasset det etter elevenes interesser.

Slik la læreren opp undervisningen: 

Nina forteller at hun startet med presentasjonen om barneekteskap. Deretter snakket de mye om temaet, før elevene selv søkte etter mer informasjon. Dette ble grunnlaget for en fagartikkel elevene hadde i oppgave. Fagartikkelen vinklet faget og temaet opp mot kompetansemålene i norskfaget og Innsats for andre. Vi har også sett flere av filmene, hørt på podcasten, samt gjennomført andre typer oppgaver, sier Nina.

Foto: Anna Kvarberg Ekre/Plan International Norge

Dette synes elevene om opplegget

– Vi har lært masse! Før visste jeg ikke engang hva barneekteskap er. Jeg visste heller ikke at det fram til våren 2018 var lov i Norge. Det er ikke greit! Så det er veldig bra at den loven har blitt endret nå. Barn skal ikke gifte seg, sier Fatima.

Elevene synes det er rart å tenke på at mange av jentene som blir giftet bort er like gamle som dem selv.  

– Når jenter blir giftet bort tidlig får de ikke alltid fullføre utdannelsen sin. De kunne blitt leger eller lærere, men nå er sjansen for at de kan bli det mye mindre. Vi vil bidra til at fremtiden til disse jentene skal bli bedre, sier Aale.

Innsamling til kampen mot barneekteskap

For å bidra i kampen mot barneekteskap har elevene fra Lofsrud gått med bøsser. Lærer Nina forteller at faget krever at elevene gjør en innsats og tar initiativ selv. Dette er ikke noe problem for elevene. 

– Jentene som blir giftet bort er gjerne på elevenes alder, så dette temaet blir veldig nært for dem, sier Nina.

– Det å ha et slikt tema for hele klassen, bidrar til et stort engasjement og et ønske blant elevene til å bidra, fortsetter hun.
 

Foto: Anna Kvarberg Ekre/Plan International Norge

Elevene bestemte selv at de ville gå med bøsser

– Vi startet med en idemyldring for å finne ut hvordan vi ville samle inn penger, sier Nina. Vi fant ut at bøssebæring var det enkleste for oss å gjennomføre, samtidig var det noe elevene hadde veldig lyst til. Vi fikk låne bøsser av Plan. Elevene ble delt inn i ulike grupper, som fikk forskjellige områder hvor de skulle gå med bøsser. 

Og det var ingen sure miner da elevene måtte bruke ettermiddagene sine på innsamling.  

– Å gå med bøsser er gøy, forteller Fatima og Aale.

– Det er skikkelig bra at Plan har et fokus på ungdom. Og at Plan ønsker at ungdom skal få økt kunnskap om barneekteskap og at de skal engasjere seg. Med økt kunnskap kan man hjelpe flere.