Sør-Sudan ble selvstendig fra Sudan etter en folkeavstemning i 2011. Sør har alltid stått svakere enn nord, og historien forteller at kongedømmene i nord i århundrer hentet både slaver og råvarer fra områdene i sør. Fra 1882 til 1956 var Sudan britisk koloni. Da Sudan ble uavhengig i 1956, oppsto det raskt konflikt mellom befolkningen – sør ønsket stor grad av selvstyre, og nord et sentralisert og religiøst styre. Siden den gang har Sudan og Sør-Sudan vært gjennom lange perioder med blodige borgerkriger som har gått hardt utover sivilbefolkningen.
Væpnet konflikt
Det lever over 65 subetniske grupper i Sør-Sudan, og en historisk og varig uro mellom dem fører stadig til interetniske konflikter som utfordrer arbeidet til regjeringen og humanitære organisasjoner i landet. Etter en væpnet konflikt i 2013 hvor de to lederne mobiliserte sine respektive folkegrupper, dinka og nuer, til kamp mot hverandre – kom en fredsavtale på plass i 2015. Men den væpnete konflikten gjenoppsto året etter. Grunnet den vanskelige situasjonen i landet har det vært viktig å prioritere humanitær bistand for å møte befolkningens akutte behov for hjelp. Millioner av mennesker er rammet av sult. Den pågående konflikten har sendt 2,1 millioner mennesker på flukt ut av landet – av disse er 63 prosent barn. Nesten to millioner er flyktninger i eget land.
Halvparten av befolkningen er under 18 år og både helsevesenet, infrastruktur og skolesystem er så godt som ikke-eksisterende. Barn utsettes for grove rettighetsbrudd, blant annet rett til beskyttelse og utdanning.
Plan International i Sør-Sudan
Plan International avviklet fadderordningen i landet i 2017 grunnet den langvarige borgerkrigen, men fortsetter vårt humanitære arbeid i landet. Vi fokuserer på utdanning og beskyttelse av barn i kriser, matsikkerhet og ernæring og inntektsskapende arbeid.
Utdanning i kriser er viktig for å gi stabilitet og håp i hverdagen. Som lærer i en krisesituasjon trenger man spesiell kompetanse for å ivareta elevenes psykososiale velferd. Derfor bidrar Plan med opplæring i psykososial helse, samt utdeling av læremateriell og bøker. Gjennom vårt samarbeid med blant annet Verdens matvareprogram, distribueres skolemat som også sørger for å få flere barn tilbake i skolen. Gjennom jordbruksopplæring har småbønder bedre forutsetning for å kunne sørge for egen matsikkerhet.