• En mann står ute i åkeren sin
  En bonde ser til avlingen sin Foto: Brian Sokol/Plan
 • En jente står og rører i en gryte
  En jente lager middag Foto: Jiro Ose/Plan
 • En jente går over skoleplassen
  En elev ved Juba Teknologiske Høyskole Foto: Erik Tallhaug/Plan
 • Tre barn lekesloss i hagen
  Lekeslossing i hagen. Foto: Nyani Quarmyne/Plan
 • to barn kjøper tørket fisk av en dame på markedet
  En kvinne selger tørket fisk og løk på et marked i Magwi Foto: Brian Sokol/Plan
 • Mann handler tomater på det lokale markedet
  Mann handler tomater på det lokale matmarkedet. Foto: Nyani Quarmyne/Plan
 • en gutt holder en geitekilling
  James holder en geitekilling på familiens gårdsplass Foto: Brian Sokol/Plan
 • En familie deler en gresskargryte
  En stor familie deler en gresskar- og sorghumblomst-gryte. Foto: Nyani Quarmyne/Plan

Sør-Sudan ble selvstendig fra Sudan etter en folkeavstemning i 2011. Sør har alltid stått svakere enn nord, og historien forteller at kongedømmene i nord i århundrer hentet både slaver og råvarer fra områdene i sør. Fra 1882 til 1956 var Sudan britisk koloni. Da Sudan ble uavhengig i 1956, oppsto det raskt konflikt mellom befolkningen – sør ønsket stor grad av selvstyre, og nord et sentralisert og religiøst styre. Siden den gang har Sudan og Sør-Sudan vært gjennom lange perioder med blodige borgerkriger som har gått hardt utover sivilbefolkningen. 

Væpnet konflikt

Det lever over 65 subetniske grupper i Sør-Sudan, og en historisk og varig uro mellom dem fører stadig til interetniske konflikter som utfordrer arbeidet til regjeringen og humanitære organisasjoner i landet. Etter en væpnet konflikt i 2013 hvor de to lederne mobiliserte sine respektive folkegrupper, dinka og nuer, til kamp mot hverandre – kom en fredsavtale på plass i 2015. Men den væpnete konflikten gjenoppsto året etter. Grunnet den vanskelige situasjonen i landet har det vært viktig å prioritere humanitær bistand for å møte befolkningens akutte behov for hjelp. Millioner av mennesker er rammet av sult. Den pågående konflikten har sendt 2,1 millioner mennesker på flukt ut av landet – av disse er 63 prosent barn. Nesten to millioner er flyktninger i eget land. 

Halvparten av befolkningen er under 18 år og både helsevesenet, infrastruktur og skolesystem er så godt som ikke-eksisterende. Barn utsettes for grove rettighetsbrudd, blant annet rett til beskyttelse og utdanning.

Plan International i Sør-Sudan

Plan International avviklet fadderordningen i landet i 2017 grunnet den langvarige borgerkrigen, men fortsetter vårt humanitære arbeid i landet. Vi fokuserer på utdanning og beskyttelse av barn i kriser, matsikkerhet og ernæring og inntektsskapende arbeid.

Utdanning i kriser er viktig for å gi stabilitet og håp i hverdagen. Som lærer i en krisesituasjon trenger man spesiell kompetanse for å ivareta elevenes psykososiale velferd. Derfor bidrar Plan med opplæring i psykososial helse, samt utdeling av læremateriell og bøker. Gjennom vårt samarbeid med blant annet Verdens matvareprogram, distribueres skolemat som også sørger for å få flere barn tilbake i skolen. Gjennom jordbruksopplæring har småbønder bedre forutsetning for å kunne sørge for egen matsikkerhet.

Eksempler på Plans arbeid i Sør-Sudan

Sørsudanesiske flyktninger bærer eiendeler i leiren.
Tusenvis av sørsudanesiske barn tvinges på flukt 

– Det gjør vondt å måtte slutte på skolen når jeg vet at barn i andre deler av verden sitter i sine klasserom og studerer for å få en bra fremtid.


Hør min stemme!
Hør min stemme!

Deborah og vennene i Plan Internationals ungdomsgruppe er flotte pådrivere for sine rettigheter.


Jeg vil bli noe!
Jeg vil bli noe!

I Sør-Sudan går bare fire av ti barn i grunnskolen. Denne trenden kan snus sakte men sikkert, en elev om gangen. Pita er en av dem.


Nøkkeltall for Plan i Sør-Sudan

Plan har jobbet i Sør-Sudan siden 2006

Fakta om Sør-Sudan

Sør-Sudan ble selvstendig i 2011 og er verdens yngste stat. Det finnes dessverre foreløpig lite eller ingen statistikk om levekår i landet.