• En mann står ute i åkeren sin
  En bonde ser til avlingen sin Foto: Brian Sokol/Plan
 • En jente står og rører i en gryte
  En jente lager middag Foto: Jiro Ose/Plan
 • En jente går over skoleplassen
  En elev ved Juba Teknologiske Høyskole Foto: Erik Tallhaug/Plan
 • Tre barn lekesloss i hagen
  Lekeslossing i hagen. Foto: Nyani Quarmyne/Plan
 • to barn kjøper tørket fisk av en dame på markedet
  En kvinne selger tørket fisk og løk på et marked i Magwi Foto: Brian Sokol/Plan
 • Mann handler tomater på det lokale markedet
  Mann handler tomater på det lokale matmarkedet. Foto: Nyani Quarmyne/Plan
 • en gutt holder en geitekilling
  James holder en geitekilling på familiens gårdsplass Foto: Brian Sokol/Plan
 • En familie deler en gresskargryte
  En stor familie deler en gresskar- og sorghumblomst-gryte. Foto: Nyani Quarmyne/Plan

Sør-Sudan ble selvstendig fra Sudan etter en folkeavstemning i 2011. Sør har alltid stått svakere enn nord, og historien forteller at kongedømmene i nord i århundrer hentet både slaver og råvarer fra områdene i sør. Fra 1882 til 1956 var Sudan britisk koloni. Da Sudan ble uavhengig i 1956, oppsto det raskt konflikt mellom befolkningen – sør ønsket stor grad av selvstyre, og nord et sentralisert og religiøst styre. Siden den gang har Sudan og Sør-Sudan vært gjennom lange perioder med blodige borgerkriger som har gått hardt utover sivilbefolkningen. 

Væpnet konflikt

Det lever over 65 subetniske grupper i Sør-Sudan, og en historisk og varig uro mellom dem fører stadig til interetniske konflikter som utfordrer arbeidet til regjeringen og humanitære organisasjoner i landet. Etter en væpnet konflikt i 2013 hvor de to lederne mobiliserte sine respektive folkegrupper, dinka og nuer, til kamp mot hverandre – kom en fredsavtale på plass i 2015. Men den væpnete konflikten gjenoppsto året etter. Grunnet den vanskelige situasjonen i landet har det vært viktig å prioritere humanitær bistand for å møte befolkningens akutte behov for hjelp. Millioner av mennesker er rammet av sult. Den pågående konflikten har sendt 2,1 millioner mennesker på flukt ut av landet – av disse er 63 prosent barn. Nesten to millioner er flyktninger i eget land. 

Halvparten av befolkningen er under 18 år og både helsevesenet, infrastruktur og skolesystem er så godt som ikke-eksisterende. Barn utsettes for grove rettighetsbrudd, blant annet rett til beskyttelse og utdanning.

Plan International i Sør-Sudan

Plan International har blant annet opprettet lokale barnebeskyttelseskomiteer og trygge barnesentre for å beskytte barn mot alle former for vold og overgrep. Vi har også programmer for inkluderende utdanning, helse og ulike tiltak for økonomisk trygghet for familier.

Ifølge FN risikerer over 20 millioner mennesker i østlige Afrika, Tsjad-sjøen og Jemen å oppleve hungersnød før september.  Hungersnød er den mest ekstreme formen for sult. Mange av de rammede er barn. Sør-Sudan er et av landene som er rammet, og Plan jobber nå for at barna og deres familier skal overleve.

Eksempler på Plans arbeid i Sør-Sudan

Sørsudanesiske flyktninger bærer eiendeler i leiren.
Tusenvis av sørsudanesiske barn tvinges på flukt 

– Det gjør vondt å måtte slutte på skolen når jeg vet at barn i andre deler av verden sitter i sine klasserom og studerer for å få en bra fremtid.


Hør min stemme!
Hør min stemme!

Deborah og vennene i Plan Internationals ungdomsgruppe er flotte pådrivere for sine rettigheter.


Jeg vil bli noe!
Jeg vil bli noe!

I Sør-Sudan går bare fire av ti barn i grunnskolen. Denne trenden kan snus sakte men sikkert, en elev om gangen. Pita er en av dem.


Nøkkeltall for Plan i Sør-Sudan

Plan samarbeider med 5 633 fadderbarn i Sør-Sudan.

988 av disse har en fadder i Norge.

Totalt samarbeider Plan med innbyggere i 440 lokalsamfunn.

Plan har jobbet i Sør-Sudan siden 2006

Fakta om Sør-Sudan

Sør-Sudan ble selvstendig i 2011 og er verdens yngste stat. Det finnes dessverre foreløpig lite eller ingen statistikk om levekår i landet.