Vind i seilene for jentene i Rwanda

– Folk hjemme i Norge ble underholdt av eventyret vårt, samtidig som de støttet en god sak.

En mann i hengekøye på en seilbåt med fjell i bakgrunnen

Planfadder og eventyrer, Morten Nærland ombord i båten Pegasus.

Året er 2018. Morten Nærland og kompisgjengen kaster loss fra Jæren i Rogaland og legger ut på en åtte ukers seiltur mot Grønland. Bak seg legger de to års planlegging og hardt arbeid.

Obrestad - Shetland - Færøyene - Island - Grønland - Canada

Tross utallige treningsturer i norske fjorder i forkant av ekspedisjonen, møtte de motstand på første etappe fra Obrestad til Shetland. 

– Vi mistet forseilet i en uanmeldt storm. Senere på turen hadde vi problemer med både motor og radio, men vi fikk til slutt kontaktet en norsk «supply-båt» ved hjelp av nødbluss, forteller Morten. 

Tre menn sitter forran på en seilbåt med fjell og sjø i bakgrunnen

Resten av ferden var udramatisk, spennende og vakker. Skipper Nærland husker ankomsten til Grønland som ekstra spesiell. 

– Vi ble møtt av den mektige og flotte naturen! Vi var omringet av høye fjell og knallblått hav, det var strålende sol og 20 varmegrader, minnes han fornøyd. 

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet

En reise med mening

For eventyrer Nærland holdt det ikke å "bare" komme seg fra Obrestad til Grønland med vindkraft. Han trengte en ekstra motivasjon og opprettet derfor innsamlingsaksjonen "Sailing Rwanda" på Facebook øremerket Plan International sitt arbeid for jenter og skolegang i Rwanda.

– Jeg har flere Planfadderbarn rundt omkring i verden, blant annet i Rwanda. Derfor hadde jeg lyst til å samle inn penger til et utdanningsprosjekt der. På den måten ble folk hjemme underholdt av eventyret vårt, samtidig som de støttet en god sak. Vi postet oppdateringer for hver etappe vi nådde, og fikk venner til å hjelpe oss med å spre budskapet, forteller Morten. 

Tenåringer spiller teater

Skuespill fra fire ungdommer til ære for det norske besøket.  

I løpet av ekspedisjonens åtte uker, klarte de å samle inn over 100.000 kroner! Et beløp Morten først ikke forsto betydning av, før han året etter besøkte skolen i Rwanda og fikk den varmeste velkomsten. 

– De hadde satt opp både tradisjonell dans og skuespill til ære for vårt besøk. De viste en oppriktig takknemlighet både overfor meg og Plan som organisasjon. Jeg ble helt satt ut!

Kart over reiserute fra Norge til Grønnland

Plans arbeid i Rwanda

Tradisjonelle kjønnsroller og normer som undergraver likestilling mellom jenter og gutter er dessverre vanlig i Rwanda. Selv om det er skoleplikt i Rwanda, er sannsynligheten for at guttene fullfører skolen og ikke jentene, stor. Det er flere grunner til dette, men ofte er det en konsekvens av fattigdom, barneekteskap, tenåringsgraviditet og at skolene ikke er tilrettelagt for jentene. For eksempel finnes det ofte verken rent vann eller private toaletter som jentene kan bruke når de har mensen.

Dette ønsker Plan å gjøre noe med. Plan jobber med å opplyse jentene om egne rettigheter, seksuell og reproduktiv helse og bygger egne «jenterom» på skoler. Her kan jenter komme for å slappe av og gjøre det de må når de har mensen. De har tilgang til sanitærprodukter, vann og en helsesøster de kan snakke med. Plans mål er at alle barna, også jentene, skal fullføre skolegangen. Mensen skal ikke være noen hindring!

En mann og en liten gutt spiller fotball

Morten spiller fotball med Planfadderbarnet sitt Abel (9).

– Da vi var i seilbåten og så pengene komme inn, var det på en måte bare penger på en skjerm. Men når jeg fikk se at de hundre tusen kronene faktisk ville hjelpe 589 jenter med å fullføre utdanningen og få en lettere hverdag, gjorde det noe med meg. Jeg fikk en følelse av medmenneskelighet og glede som jeg ikke har kjent på tidligere. Jeg er glad og fornøyd over å ha utrettet noe som har hjulpet andre, smiler Morten.

Hvordan opprette en innsamlingsaksjon på Facebook? Morten forklarer.