Shesig (13) skriver på tavlen i klasserommet.

Tidligere måtte Sheshig (13) gå tre timer hver dag for å hente vann til familien. Ofte var hun redd fordi noen eldre gutter kastet steiner på henne på veien.

Sheshig (13) bor i en liten landsby utenfor Laibela nord i Etiopia. De siste årene har området blitt rammet hardt av værfenomenet El Niño som har slått mot store deler av det østlige Afrika. Tørkeperioder har ikke bare resultert i feilslåtte avlinger og økt fattigdom, det har også hindret barn som Sheshig i å fullføre skolegangen.  

– Jeg måtte gå i tre timer for å hente vann, og pleide å bære med meg rundt 25 liter hver dag før skolen. Det gjorde at jeg nesten alltid kom sent til timene – hvis jeg i det hele tatt rakk dem, forteller hun.  

Men det var ikke det verste med de lange gåturene; Shesig forteller at eldre gutter fra landsbyen trakasserte henne, og noen ganger kastet stein.  Det gjorde henne så redd at hun begynte å gå sammen med venner.  

Shesig går med vannbeholder på ryggen.
Av de 150 millioner jenter som hvert år blir utsatt for seksuell trakassering, er det mange som opplever det på skoleveien.  

– Det var bare da vi hadde med en voksen at de sluttet, og det var ikke alltid vi kunne det. Familiene våre må jobbe for at vi skal overleve, sier hun.

 Shesig forteller at hun føler seg mindre engstelig etter en ny vannpumpe har kommet på plass fem minutter unna hjemmet hennes.  

– Det betyr at jeg kan fokusere på skolegang. Jeg har lyst til å bli lege, så utdanning er veldig viktig for meg. Jeg merker en stor endring etter at pumpen kom på plass. Jeg føler meg gladere nå, sier hun.