Plan jobber for jenters rettigheter og mot barneekteskap. Du kan bidra ved å:

Hvert annet sekund blir en jente giftet bort

Barneekteskap er et grovt brudd på grunnleggende menneskerettigheter og Barnekonvensjonen. På verdensbasis blir 40 000 jenter giftet bort hver dag. Det tilsvarer én jente hvert andre sekund.

Plan mener det er mulig å utrydde barneekteskap, og jobber for at praksisen utryddes innen 2030 – i tråd med FNs bærekraftsmål.  

– Vi ser at Bangladesh, som har lenge vært et «verstingland» i verden, opplever at andelen jenter under 18 år som blir giftet bort, har sunket fra 65 prosent til 52 prosent, sier Øie.

Årsakene til barneekteskap er komplekse og det finnes ikke én enkel løsning. Men noe av det viktigste vi gjør er å dele informasjon og være i dialog med partene som berøres. En av Plans mest effektive metoder er samarbeid med lokale ungdomsgrupper der vi jobber. Når de hører om potensielle barnebryllup, går ungdommene i dialog med foreldrene til jenta som er i ferd med å gifte seg, gir informasjon om lovverk og jentas rettigheter, og hjelper familien å finne alternative løsninger. Ofte lykkes de. Hvis ikke så snakker de med den lokale høvdingen eller politiet for å få hjelp til å stoppe det. Plan støtter ungdommene i deres arbeid. 

wedding busters, banladesh

Fritidsaktivitet: Kamp mot barneekteskap

Disse tre ungdommene er med i en "Wedding Busters"-gruppe i Bangladesh. Slike grupper finnes i mange land.
 

Les mer om hvordan ungdomsgruppene jobber

Hvis flere lytter til Plans ungdomsgrupper, vil flere jenter slippe å gifte seg mens de ennå er barn. Flere jenter vil få skolegang, flere vil bli voksne før de selv får barn, færre vil oppleve vold og færre vil dø i barsel fordi kroppene deres ikke var ferdig utvokst og klare til å føde barn ennå. 

Det høres kanskje for godt ut til å være sant? Kan dialog og informasjon virkelig være nok til å stoppe barneekteskap? 

Katarina Flatland reiste til Malawi sammen med Plan, for å dokumentere arbeidet og bli kjent med en av ungdomsgruppene. Her møter hun barnebruden Aseka (15), som skal giftes bort til en fremmed mann, mot sin vilje. Hva skjer når ungdomsgruppa bestemmer seg for å stoppe bryllupet? 

katarina flatland, barnebruden aseka
Katarina Flatland er programleder for podcast-serien Barnebruden.

Barnebruden er en podcast-serie i fire deler. Hvis flere lytter og får øynene opp for dette enorme problemet – og  hvis flere lytter til ungdomsgruppene - står vi sterkere. Støtt vårt arbeid med å stoppe barneekteskap, slik at flere løftes ut av fattigdom. 

Vil du vite mer om barneekteskap?

Les mer om effektene av barneekteskap og hvilke metoder vi i Plan bruker i vår kamp mot barneekteskap.