Julekalender ble innsamlingsaksjon

Julekalenderen til Sigurd er ikke helt som andre julekalendere. Den er morsom, miljøvennlig – og den gjør verden litt bedre.

Pakkekalender: Sigurd med kaker han har solgt i sin alternative pakkekalender

Her er Sigurd et av de første årene han hadde en alternativ "pakkekalender". En av oppgavene i julekalenderen var å lage julekaker og selge dem. 

– Det er så gøy at jeg godt kunne gjort det hele året, sier Sigurd. Pakkekalenderen hans er erstattet av en digital innsamlingsaksjon, der pengene går til Plans jentefond. Hele seks ganger har han laget julekalender-innsamlinger i stedet for å få vanlig pakkekalender.

Det hele begynte julen 2014. Sigurd var ni år, og mamma Brit Vie - som hadde laget pakkekalender til ham i åtte år - syns det kunne være greit med en ny vri: I stedet for å  skulle Sigurd gi.

– Jeg fant ut at Plan Norge hadde en ordning for å starte sin egen innsamlingsaksjon på web. Det tenkte jeg måtte passe godt til en kalender, forteller hun. I stedet for å pakke inn små gaver til pakkekalenderen, laget hun oppgaver: 

Hver dag i desember fikk Sigurd en oppgave som han skulle gjøre for å tjene penger. Det kunne for eksempel være å pante flasker eller lage julepynt som han solgte på jobben til pappa. Foreldrene hjalp ham med å sette inn pengene på innsamlingsaksjonen, og han kunne se hvordan pengebunken på nettsidene vokste fra dag til dag. 

Sigurd fortalte om innsamlingen til venner og familie, og mange ville bidra. Klassekamerater hjalp til med å samle inn penger og familien engasjerte seg i arbeidet. Da lokalavisa skrev om innsamlingen, begynte også fremmede å støtte opp om den alternative pakkekalenderen. 

Brit foreslo vanlig pakkekalender året etter, men Sigurd har i årene etter vært fast bestemt på at han i stedet vil lage sin egen innsamlingsaksjon. Selv om pakkekalenderen er borte, har Sigurd fått en pakke på søndager i adventstida. Allikevel er det innsamlingsaksjonen som har vært det mest spennende: Det første familien har gjort hver morgen i adventstida, er å sjekke om innsamlingen vokser. 

Etter hvert har Sigurd selv tatt ansvar for å styre innsamlingsaksjonen. Mamma Brit laget ikke lenger aktiviteter og oppgaver i pakkekalenderen. Nå er han blitt 14, og har oversikten selv. 

    Sigurd (14) har i flere år hatt en annerledes "pakkekalender"

    Sigurd har blitt 14, og i år er det sjette gang at han organiserer juleinnsamling. 

    Tips og triks

    Til andre som har lyst til å prøve noe lignende, har Brit og Sigurd et par tips:

    • Følg med på innsamlingen på nett. Å se stolpen som viser inntektene vokse, er inspirerende, forteller Brit.
    • Det er morsomt å være flere. Venner kan for eksempel gå sammen og bake, lage julekort og lignende, sier Brit.
    • Vær kreativ, oppfordrer Sigurd. – Vi har for eksempel laget juleengler av gamle bøker og tennbriketter av avispapir, sier han.

      Her er andre eksempler på ting han gjorde for å tjene penger til julekalenderen, ofte sammen med familie eller venner:

      • Salg av hjemmelaget julepynt, kakemenn, tennbriketter o.l.
      • Flaskepanting av både familiens og naboers tomflasker.
      • Lotteri, dels med hjelp fra venner. 
      • Auksjon og salg på Facebook av filmer og bøker han hadde vokst fra. 

      Sigurd har fått stor oppmerksomhet for sine innsamlinger. I 2015 ble han kåret til "Årets kroneruller" i forbindelse med utdelingen «Norske helter». Han har også vært med i Nickelodeons TV-serie «Together for Good» som ble vist i 150 land. I tillegg har den unge innsamlingssjefen vært på NRK Super og God morgen Norge på TV2.