Tre jenter sitter i radiostudio.

Glem internett, radio er det mediumet som flest mennesker i verden i dag har tilgang til. I Yunchará i Bolivia får jenter informasjon om rettighetene sine gjennom radioprogrammet Playtime Hour.

Bak Playtime Hour står blant annet Mariela (12).

– Vi har rett til å delta, og til å leve et verdig liv med muligheter og uten vold, sier radioverten.

Med radio blir jenter hørt

Fattigdom er utbredt og jobbmulighetene få i den landlige kommunen Yunchará. Mange – spesielt unge voksne – migrerer for å tjene penger som dagsarbeidere, hovedsakelig i Argentina.  

Her driver Plan International prosjekter for å styrke jenter og kvinners posisjon i samfunnet. Som del av et program for jenters beskyttelse, driver vi et radioprosjekt for jenter som er med på å øke deres sosiopolitiske deltakelse – og nå har jenter en annen mulighet til å bli hørt i saker som involverer dem.

Styrer showet

Både bak mikrofonene og produserspakene sitter det ungdom. De har bestemt programmet til Playtime Hour, laget logo og blitt enige om tittel.

Alternativ tekst
Barn har rett til å delta i beslutninger som påvirker deres liv. Radio er en måte de kan bli hørt på.

– Radioprogrammet hjalp oss til å ikke forbli tause. For om vi forblir tause vil menn fortsette å slå oss, forteller en av jentene bak radioprogrammet.

Radioprogrammet som tar opp jenters rettigheter er blitt svært populært, ikke bare har det gitt jenter muligheten til å delta i diskurser, de fleste tar også med seg radioen ut for å kunne lytte til Playtime Hour der de befinner seg.

Skaper endring

I starten syns mange av jentene at det var vanskelig å snakke om tabutemaer, men med tiden og massiv støtte har selvtilliten hos de unge radiovertene økt, og med de positive endringene i lokalsamfunnet har initiativet vokst.

I løpet av 2016 har også Plan Internationals ansatte økt synligheten i media generelt, og formidlet informasjon om barns rett til blant annet beskyttelse mot vold. Siden starten av jenteprosjektene i 2011 har statistikken over personer som mener menn har rett til å slå koner eller kjærester sunket fra ni til null prosent.