Plan International Norge

ULLYWOOD - We are coming for you!

Jeg kan tenke meg at du har hørt om både Hollywood og Bollywood – de verdensberømte filmindustriene etablert i USA og India. Men har du hørt om Ullywood?

Med arbeidet for å skape endring i landet sitt, har ugandisk ungdom kommet opp med noe helt nytt - ULLYWOOD - hjemstedet til den ugandiske filmindustrien. Jeg skapte Ullywood for å hjelpe unge mennesker med en lidenskap for skuespill og film. Jeg ville gi dem muligheten til å lage filmer som kan endre livene deres.

Ugandiske ungdom lager et filmprosjekt der to gutter filmer og intervjuer en jente

Filmprosjekt med ugandisk ungdom.

Jeg innså at hver gang Hollywood kom hit for å lage filmer om Afrika, ble vi ofte fremstilt veldig stereotypisk og fortellingene våre ble forenklet. Så mange mennesker tror at Afrika bare er ett land, og alle filmer handler om en eller annen amerikansk helt som kommer for å hjelpe noen i Afrika.

Verden kjenner ikke den andre siden av Afrika; hardtarbeidende mennesker, med forskjellige ambisjoner og drømmer. Vi følger også nøye med på hva som skjer rundt om i verden og hjelper gjerne de som trenger det.

"Verden kjenner ikke den andre siden av Afrika; hardtarbeidende mennesker med forskjellige ambisjoner og drømmer"

Historier om folk som drømmer og feiler, om folk som blir forelsket og har kjærlighetssorg. Det finnes fortellinger om de som sliter gjennom tykt og tynt for å oppnå det de vil. Hva hvis verden fikk høre deres historier? Det er sant at vi er land i utvikling. Deler av kontinentet er preget av konflikt og utbredt fattigdom. Men også våre historier varierer. Vi har også kjærlighetshistorier, fortellinger om suksess, om folk som stått opp mot det dårlige.  

Vi har også fortellinger om folk som har jobbet hardt for å gjøre Afrika til et bedre sted. Og vi vil fortelle dette på vår måte! Vi vil ha vår egen plattform til å fortelle våre historier til verden. Derfor startet jeg ULLYWOOD! Jeg håper at dette utvikler seg til å bli den ugandiske filmindustrien

Ung gutt og aktivist fra Uganda som holder et blad som heter "African Girl"

Superaktivist Jerry.

Jeg har reist rund i Uganda og snakket med folk som har lidenskap for film og hjulpet dem opp og frem. Jeg vil kjøpe en ås langs Nilen og sette opp et «ULLYWOOD»-skilt og lage en ny turistdestinasjon!

Dette kan skape inntekter for staten som kan skape bærekraftig utvikling for folkene involvert. Mediekompanier kan ha studioer i Ullywood og vi kan starte et Filmskaperinstitutt. I tillegg kan vi bygge kinoer og andre ting og gjøre det til en hel landsby!  Akkurat nå er denne ideen godt tatt imot og Ullywood er på vei opp. Jeg vet at det er en prosess som kommer til å ta flere år, men når man virkelig ønsker å få til noe vil hele universet hjelpe til med å realisere drømmen.

Vi forteller mange historier – følg med på Netflix og HBO, WE ARE COMING FOR YOU!

Dette blogginnlegget er skrevet av Jerry Sesanga. Han er en 24 år gammel aktivist, forfatter og filmskaper fra Uganda. Han er opptatt av informasjon og helsetjenester for ungdom, og var en av lederne for kampanjen "My Body, My Future" som satte fokus på unge jenters rettigheter, tenåringsgraviditet og barneekteskap våren 2017.