Jenter er ekstra sårbare i kriser

I kriser som krig, terror, naturkatastrofer og under koronakrisen er unge jenter svært utsatt. Isolasjon, fattigdom, dårlig helsevesen og fortvilelse gjør jentene til sårbare ofre for vold, seksuelle overgrep og barneekteskap.

– Guttene kaller meg en prostituert. De mobber meg fordi jeg har vært gift, og nå er tilbake på skolen.

Stella (19) sitter i skyggen av en leirhytte og blar i matteboken sin. En radio i nabolaget sender danserytmer ut i kveldstimene. Stella flyktet alene fra konflikten i Sør-Sudan for fire år siden. I Bidi Bidi bor hun hos fosterforeldre. Tidligere bodde hun hos ektemannen sin.

– [Det skjedde fordi] barna til fosterforeldrene mine lurte på hvorfor jeg bodde hos dem. De mente jeg burde flytte siden jeg ikke var en del av familien deres. Det er derfor jeg flyttet inn med kjæresten min.

Et halvt år var Stella ute av skolen før hun kom tilbake til fosterforeldrene og skolebenken igjen. Men det er vanskelig å tilpasse seg når hun blir kalt «hore». Aller helst vil hun bytte skole, men å droppe skolen er ikke lenger et alternativ for Stella.

– Om ti år håper jeg at jeg har fullført skolen, og at livet mitt har endret seg.

Kriser er særlig vanskelig for jenter

Historien til Stella er vanlig i denne delen av verden. Hun har flyktet fra borgerkrigen i Sør-Sudan til en bosetting for flyktninger i nabolandet Uganda. Et midlertidig hjem som hun deler med rundt 220.000 andre. Her er det ingenting som heter “sosial avstand”.

Diskriminering av jenter og kvinner forsterkes i humanitære kriser, særlig i samfunn som allerede har en lav grad av likestilling. Jenter opplever vold, seksuell vold, et begrenset liv med mange huslige oppgaver, begrenset eller ingen skole, mangel på helsehjelp og oppfølging.

En flyktningleir er spesielt utsatt for smittespredning fordi mange mennesker er samlet på ett sted, helsehjelpen er begrenset, og det samme er tilgangen til rent vann, såpe og nok mat.

Støtt arbeidet for beskyttelse av barn og jenter, i dag, i morgen og etter koronakrisen er over.

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.

Mer om fadderskapet
Tenåringsmor ser på sin sovende baby

- Det var voldtekt, ikke kjærlighet

– Det var en gutt på skolen min som voldtok meg, forklarer 15 år gamle «Grace». 

Hun sitter på sengekanten i et rom hun deler med flere andre nybakte mødre på et sykehus i Bidi Bidi. Sønnen hun holder i armene er bare én uke gammel. Gutten har en hevelse på høyre side av hodet fordi fødselspassasjen var for trang. Når barn føder barn, kan mye gå galt.  

«Grace» har bare søsteren sin i flyktningleiren, og hun tar seg av barnet selv. Nå er hun på jakt etter arbeid for å kunne kjøpe det barnet trenger. Hun ønsker seg et lite hus i murstein, for når det regner, blir det vått i teltet hun deler med søsteren.  

– Når barnet har blitt større, håper jeg at jeg kan gå på skolen igjen. Og barnet mitt skal også gå på skolen, sier hun. 

Jente holder nyfødt baby i armene

Dette gjør Plan

Over 111 millioner jenter lever i verdens minst utviklede land. Når krig, konflikt, naturkatastrofer og viruspandemi rammer, er det viktig å prioritere behovene til tenåringsjentene. Uten hjelp, vil livene deres brått kunne ta en stygg vending.  

Plan International jobber for å forhindre at koronakrisen vil få altfor store ringvirkninger for unge jenter i sårbare situasjoner: 

  • Vi oppfordrer myndighetene til å jobbe tett med skolene og lokalsamfunn for å sikre metoder for undervisning og læring utenom skolen som ikke krever mye teknologi. Særlig er det viktig å oppfordre til viktigheten av å få jenter inn i disse programmene. 
  • Vi sørge for at skolene har mulighet til å følge opp barn med psykososial støtte der det skulle være behov. Gi informasjon via de mediekanaler som er tilgjengelig. 
  • Vi jobber for at alle, jentene inkludert, kommer tilbake til skolene når de åpner igjen. Det gjelder også gravide jenter, eller unge mødre, som ofte opplever stigma og diskriminering.  
  • Vi er opptatt av at unge jenter selv er med og kommuniserer deres behov og forslag til løsninger. 

Plan International jobber også med smittetiltak som vaskestasjoner, kurser lærere, foreldre og helsepersonell i smittekontroll, samt deler informasjon om livsviktig seksuell- og reproduktiv helse. 

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.

Mer om fadderskapet

Bilder: Astrid Hexeberg/Plan International Norge