– Jeg blir glad når folk behandler oss pent

Laxmi og Sangita er født inn i en rekke av utfordringer. At de skiller seg ut med den lyse huden og håret, er ikke den største.

Remote video URL

I en trang og bråkete gate i en liten by i Nepal, går to unge jenter og holder hverandre støttende i hendene. De myser usikkert mot hverandre når motorsykler og biler fyker forbi.

– Vi vil være som alle andre.

Sangita og Laxmi er begge 12 år gamle og har albinisme. Det er vanlig at mennesker med albinisme har synsproblemer, og det har også disse venninnene. Det hender de blir ertet for det. Og det gjør ikke livet enklere at de i tillegg er jenter og daliter, såkalt «kasteløse».

– Vi vil være som alle andre, sier Laxmi.

– Hvis vi var i samme kaste som dem, kunne vi gått på fester og sittet ved siden av dem, tilføyer Sangita.

– Jeg er lei meg for at det er sånn.

Laxmi og Sangita fant hverandre på internatskolen for svaksynte som begge går på. Skolen er langt hjemmefra, men jentene finner trøst i hverandre. Og ikke minst har de store ambisjoner, for begge vil de aller helst bli lærere.

Møt venninnene i videoen øverst.

Plan jobber for at barn med funksjonsnedsettelser i Nepal skal få oppfylt sine rettigheter. Utdanning, inkludering og beskyttelse er viktige stikkord. 

I tillegg styrker vi lokale grupper og nettverk som jobber for å fremme interessene til personer med funksjonsnedsettelser. Les mer om arbeidet. 

Tekst og foto: Astrid Hexeberg