Barn kommer ikke med storken

I Brasil står ikke seksualundervisning på timeplanen og i store deler av landet er sex utenfor ekteskap en synd. Hva gjør man da, når man er 16 år og blir gravid?

Miriam kommer fra en konservativ familie nord-øst i Brasil, men også her er tenårene fylt med hormoner og forelskelser, og da hun var 16 møtte hun en gutt i den lokale kirken. 

Kort tid etter at de ble kjærester begynte kroppen hennes å forandre seg, uten at hun forsto hvorfor. Da det ble klart at hun var gravid, ble hun tvunget til å gifte seg og slutte på skolen.  

– Jeg hadde mange store drømmer for fremtiden, men de ble knust. Hvis jeg hadde fått velge, så hadde jeg ikke giftet meg fordi jeg var altfor ung til det, sier Miriam som i dag har fylt 18. 

I Brasil blir 36 prosent av jentene giftet bort før de er fylt 18, og hele 11 prosent før de har fylt 15.   

Under graviditeten oppsøkte Miriam sitt lokale helsesenter. Her fikk hun høre at Plan jevnlig holder møter for jenter om seksuell helse, graviditet og rettigheter.  

– Jeg lærte om ting jeg ikke en gang visste at eksisterte, eller som jeg var for sjenert til å spørre om, sier Miriam. 

Nå er hun med i Plans ungdomsklubb «Leaders of Change» og håper at hun en dag kan starte på skolen igjen.  

– Jeg har hatt lyst til å bli politi helt siden jeg var en liten jente, men jeg hadde ingen som heiet på meg eller oppfordret meg til å gjøre det. 

Jenter formes av ord  

Stadig flere undersøkelser konkluderer med at ord påvirker selvfølelsen, selvbildet og selvtilliten vår. Det gjelder like mye i Norge som i andre deler av verden. Får jenta nesten alltid høre at hun er søt, mens gutten får høre at han er tøff?

Fordi språket vårt er med på å definere både samfunnet og oss som mennesker, må vi ha et bevisst forhold til ordene vi velger å bruke. 

Noen ganger kan ett ord kan være forskjellen på om en jente bestemmer seg for å gi opp eller får mot til å se fremover i livet.  

To jenter som ler, og teksten "modig" over bildet.

Det er viktig å ikke bruke et språk som får jenter til å se på seg selv mindreverdige, og heller ikke gutter til å se på jenter som mindreverdige. 

- Vi jenter er sterke og like mye verdt som gutta.
Sweetie (14)India

Plan setter jenter først

Over hele verden blir jenter møtt med ord og holdninger som holder dem tilbake, også i Norge. For eksempel at matte er for gutter, dans er for jenter og at prinsesser skal være fagre og riddere modige.

Det var en gang en prinsesse som bodde i et slott. Hun var den vakreste jenta i landet. Prinsen måtte utføre ulike oppgaver for at prinsessen skulle velge han som ektemann, som å drepe en skummel drage.

Det går en rød tråd fra ulikhetene her hjemme til de globale problemene Plan jobber med, som barneekteskap, kjønnsbasert vold og overgrep.

Skal vi gjøre verden bedre for alle barn må vi starte med dem som stiller bakerst i køen. Vi må sette jenter først.

Et ord er nok

Å endre språk og sosiale normer krever små og store investeringer fra oss alle. I de landene der Plan jobber handler det ikke bare om at alle barn skal ha et fødselsbevis eller at en ny skole blir bygget, det handler om møter mellom mennesker.

Samtalen, når vi bruker stemmen vår riktig, da kan noe så enkelt som ord skape endring. Det synes vi er ganske fantastisk.

- Jeg vil endre folks holdninger og overbevise foreldre om at døtrene også trenger utdanning.
Nilofer (21)India

Snakke = samtale

Hvert år gjennomfører Plan samtaler med 1,4 millioner barn og deres familier.  I 2019 nådde vi 40 millioner barn over hele verden. I Norge er 130.000 mennesker Planfaddere. Flere skriver brev til fadderbarna sine. Mange faddere forteller barna at de heier på dem og oppfordrer dem til å bli på skolen, selv om det kan være vanskelig. Vi ser at det nytter, og hvor kraftfulle ord kan være når de brukes riktig.

Jeg vil bli Planfadder

Bli fadder for ett barn, og hjelp mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet

Fakta om jenter og ord 

  • Jenter får ofte komplimenter i barnehagen for utseende, og gutter får komplimenter for ferdigheter 
  • Allerede fra seksårsalderen ser jenter på gutter som det smartere kjønn
  • Vi snakker ofte med lys, forsiktig stemme til jenter, og med litt høy, barsk stemme til gutter
  • Aggresjon og sinne er noe mindre akseptert hos jenter
  • 20 prosent av jenter i alderen 16-19 år har opplevd å, på en sårende måte, bli kalt for «hore» eller andre ord med seksuelt innhold

Kilder: Det lekende barnet UiS 2020, Science 2017, Barnehage.no, NOU 2019, Ungdata 2017