Vi må snakke om omskjæring

Da foreldrene døde av ebola, ble ti år gamle Isatu omskåret og giftet bort. Hun ble også tvunget til å gjøre det samme mot andre jenter.

Det var tanten som tvang Isatu til å bli en såkalt "sowei", en omskjærer. Og den nye jobben gjennomførte hun mot både sin egen og de andre jentenes vilje.

– Da jeg ble omskåret holdt de en stor fest for meg, dette er vanlig for å feire at en jente har blitt ren, lært om husarbeid og ikke lenger er som de jentene som ikke er blitt omskåret. Så de lager mat, danser og er glade, sier Isatu.

I dag har hun fylt 15 år, har en datter på to og er blitt en engasjert ungdomsaktivist som jobber for at andre jenter ikke skal måtte oppleve det samme som henne.

– Å snakke om omskjæring er ikke enkelt. Jeg har fått mye kritikk av folk som mener man skal fortsette med det, og mange sier stygge ting til meg. Men jeg lar det ikke gå inn på meg, fordi jeg vet at det jeg gjør er riktig og jeg mener alle bør lytte til hva ungdom på min alder sier, fordi vi vet hva som er bra for oss.

Det finnes fortsatt ingen formell lov i Sierra Leone som spesifikt forbyr kjønnslemlestelse, og 96,3 prosent av jenter i landet blir utsatt for denne skadelige skikken, som blant annet kan innebære prikking, gjennomhulling, skraping eller brenning.

Det var etter en workshop med aktivisten Madam Rugiatu Neneh Turay og Plan at Isatu bestemte seg for å engasjere seg i kampen mot kjønnslemlestelse.

– Før jeg møtte henne visste jeg ikke at jeg kunne gjøre en forskjell. Men nå kan jeg gjøre masse. Jeg kan gå ut og snakke med folk, noe jeg aldri hadde trodd jeg kunne gjøre.

Nå håper Isatu at datteren vil vokse opp i en annen verden enn henne selv.

– Jeg håper hun får gå på skole. Hvis jeg hadde fått muligheten til det hadde jeg blitt lærer, men jeg måtte slutte på skolen for å bli en “sowei”. Jeg vil ikke at datteren min skal ha det samme livet som meg.

Jenter formes av ord  

Stadig flere undersøkelser konkluderer med at ord påvirker selvfølelsen, selvbildet og selvtilliten vår. Det gjelder like mye i Norge som i andre deler av verden.

Les mer om hvordan jenter formes av ord her. 

&nbsp

Fakta om jenter og ord 

  • Jenter får ofte komplimenter i barnehagen for utseende, og gutter får komplimenter for ferdigheter 
  • Allerede fra seksårsalderen ser jenter på gutter som det smartere kjønn
  • Vi snakker ofte med lys, forsiktig stemme til jenter, og med litt høy, barsk stemme til gutter
  • Aggresjon og sinne er noe mindre akseptert hos jenter
  • 20 prosent av jenter i alderen 16-19 år har opplevd å, på en sårende måte, bli kalt for «hore» eller andre ord med seksuelt innhold

Kilder: Det lekende barnet UiS 2020, Science 2017, Barnehage.no, NOU 2019, Ungdata 2017 

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet