Må klare seg selv

Prossy og brødrene hennes ble plutselig forlatt av mamma. Nå må de jobbe hver dag for å overleve. De gjør så godt de kan.

Portrett Prossy i døra

Prossy er bare 6 år, men jobber hver dag. Det gir akkurat nok penger til litt mat.

Det er lite tid til lek, og skole har de ikke råd til. Til tross for at de ennå bare er barn, må Prossy og brødrene hennes bruke dagene til å finne strøjobber for å få penger til mat.

Jeg vil bli Planfadder

De fire søsknene bor på landsbygda i Uganda. Moren har flyttet ut, og faren kommer ikke hjem fra jobben før etter at barna har lagt seg om kvelden. 

Jeg er redd for mørket.
Prossy , 6 år

Om kvelden er det derfor storebror Reagan (12) som sier god natt til Prossy og de to yngre brødrene Allan og Derrick. Det er Reagan som passer på og som trøster når de slår seg. Men etter at mor forlot dem, er det ingen hjemme som kan ta vare på eldstemann.

Prossy og søsknene jobber på jordet til naboen

Det er regntid, så barna må benytte anledningen til å forme den våte jorda til murstein og lage en åkerlapp der de kan dyrke mais. I tillegg har de tatt på seg jobben med å rydde naboens grunn.

Familiens historie er dessverre ikke unik. I Uganda er det mange barn som ikke har annet valg enn å ta foreldreansvar for yngre søsken. I landet er det over to millioner foreldreløse barn. I stedet for å gå på skole må mange arbeide.

Matlagingen er det Reagen som står for. Middagen er en melblanding blandet med tomater i vann. Dette skal som regel holde også til kvelds og til frokost dagen etter.

Prossy gråter hele tiden.
Reagen, 12 år

– Jeg drømmer om at mamma kommer hjem, så hun kan lage mat til oss, sier Reagan.

En gutt trikser med en ball han har laget av blader.

Det er lite tid til lek, men Reagan liker å trikse. Ballen har han selv laget av tørkede blader.

I området hvor de fire søsknene bor, er det stor mangel på skolegang. 60 prosent av kvinnene og 40 prosent av mennene analfabeter, og kun 65 prosent av barna er innrullert på barneskolen. Far og de fire søsknene har ikke råd til skoleutgifter. Det koster tre amerikanske dollar i semesteret, og det er tre semestre i et skoleår. Søsknene er usikre på hva fremtiden bringer.

Det er vanskelig. Jeg tenker på hva som er neste steg.
Reagan

Som Planfadder støtter man hele lokalsamfunnet der fadderbarnet bor. Plan har nettopp begynt å jobbe i lokalsamfunnet til Prossy og brødrene. Bidragene fra faddere gjør at Plan nå blant annet kan bidra til at flere barn blir innrullert på skolen. Plan prioriterer også å bedre hygieneforholdene og øke tilgangen til rent vann. Så langt har vi boret 15 brønner, og det er nå et vannhull cirka 150 meter fra huset der Prossy, Reagan og søsknene bor.

Plan jobber i tillegg med å bedre beskyttelsen av sårbare barn. Dette gjør vi i samarbeid med lokalsamfunnet og politiet. Behovene er mange, og Plan ønsker å jobbe langsiktig med utvikling i dette området for å bidra til at barna som vokser opp her, får en bedre fremtid.

En jente fyller en vannkanne mens hun smiler mot fotografen.

Med ny brønn er det ikke lenger like langt for Prossy å gå og hente vann. Med flere faddere kan vi gjøre mer. Behovene er mange.

Du kan endre historien til barn som Prossy. Bli Planfadder i dag!

  • Du blir fadder til et barn du kan ha kontakt med, hvis du vil.
  • Bidraget ditt er fra 300 kroner i måneden.
  • Støtten går til hele lokalsamfunnet, der ditt fadderbarn bor.
  • Hvert år får du oppdateringer om fadderbarnet og Plans arbeid.
  • Fadderbidraget kan gi skattefradrag.

Jeg vil bli Planfadder

Med flere støttespillere kan vi gjøre mer. Som Planfadder bidrar du til utvikling og langsiktige prosjekter der fadderbarnet ditt bor. Les mer om å bli Planfadder her.

Jeg har sett på nært hold hvor god hjelp Plan gir. Hvis jeg kan bidra til å hjelpe ett barn, er det verdt det.
Solveig Kloppen
Truls med fadderbarnet Anisha

Truls Svendsen:

- Det gir meg en svært god følelse at de pengene jeg og mange andre bidrar med, de hjelper til at ungene får den rette utviklingen.
 

Se video om hva Truls og de andre fadderne har bidratt til
Alternativ tekst

Tor Anders Birkenes:

– Etter besøket hos Jouse fikk jeg en utrolig god følelse. Jeg så at det nytter å hjelpe. Som Planfadder kjenner jeg på en stolthetsfølelse over at jeg er med på noe viktig.
 

Les mer om Tor Anders sitt besøk hos fadderbarnet her

Gjør som Truls og Trond Anders – bli Planfadder i dag