Jenter kan også mekke bil!

Hva har tenåringsjenter, en høyskole i Lima og bilmerket Hyundai til felles? Alle ønsker å utfordre gamle holdninger og fordommer om at jenters plass er i hjemmet, og ikke på jobb i mannsdominerte yrker.

Tre unge kvinner mekker bilmotor
Nå gjør jeg som jeg vil. Jeg kler meg som jeg vil. Jeg går hvor jeg vil. Det virker ikke som mye, men jeg blir endelig tatt seriøst. Jeg har verdi. Jeg vil at så mange jenter som mulig skal få oppleve den følelsen.
Edith (17)

Edith (17) er en av 20 jenter som har fått tildelt et skolestipend av Hyundai, med støtte av Plan International, for å utdanne seg til å bli bilmekaniker. Men valget av studieretningen har ikke vært lett. Og hun har måttet trosse trakassering fra gutter og bekymring fra sine egne foreldre på veien.

— Hva vil folk si? Vil jeg kunne få kunder som bilmekaniker når ingen tror kvinner kan gjøre dette arbeidet? Er det ikke veldig farlig for kvinner å skru bil?, sier Edith.

Hun trer på seg verkstedhanskene og stikker hodet ned i panseret på en bil mellom to rambukker. Hun er trygg. Dette har hun gjort før.

To unge jenter smiler til hverandre mens de jobber med en bilmotor
Det er slik holdninger endres. Når folk ser et eksempel på at jenter kan få det til, begynner de å tenke annerledes.
Edith (17)

Også 43 gutter har fått tildelt stipendet, men med stipendordningen har jenteandelen i mekanikerklassen blitt om lag 15 ganger høyere enn i liknende klasser. Målet er å løfte ungdom fra noen av Limas vanskeligstilte nabolag, slik at de kan få seg en god jobb og bedre framtidsutsikter. Det er også et mål å vise at jenter kan gjøre hva de vil, også i land hvor kvinnesynet fremdeles har et stykke å gå.

En jente viser to andre bilmotor

Fadderordningen skaper muligheter

Plan hadde med seg et bilde av en kvinnelig mekaniker, da de kom på skolen til Edith for å presentere stipendordningen. Det var dette bildet som vekket 17-åringens interesse for likestilling og at jenter kan, og skal kunne, gjøre det samme som gutter.

— Først tenkte jeg at jeg vil kjenne den dama. Så tenkte jeg: Nei, jeg vil være den dama! Full av styrke og selvstendighet, sier Edith og tenker på dama på bildet.

Flere av jentene i klassen til Edith er tidligere Planfadderbarn. For disse jentene er mekanikerutdanningen en bekreftelse på det fadderskapet handler om: at jenter kan.

For bare fire-fem år siden var jeg veldig beskjeden. Ungdomsprogrammet til Plan åpnet meg opp og gjorde meg sterkere. Jeg er glad for at jeg har fått den muligheten, men jeg er minst like glad for at jeg nå er sterk nok til å være et eksempel for andre.
Edith (17)
Ung jente mekker paa bilmotor med hansker

Bryter stereotypiske holdninger

Nå som Edith er godt i gang med utdanningen sin, ser folk i nabolaget at det er uproblemtisk at en jente mekker på biler. Hun har høstet ros og imponerende nikk fra både foreldrene sine og venner.

— Jeg tenker at det er sånn vi endrer verden. Jeg er bare et eksempel, men eksempler på at endringer er mulig, det er viktig, sier hun.

Jeg tenker at hvis ingen går foran, så kommer heller ingen til å gå etter. Jeg vet at dette ikke blir enkelt. Men jeg vet også at det er verdt det.
Edith (17)

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.

Mer om fadderskapet
Ung jente smiler i kamera

Bilder: Alf Berg