Amal er 11 år

11 år og snart barnebrud

Som fireåring måtte Amal flykte for livet da bombene regnet over Syria. Nå er hun 11 år, og moren har startet planleggingen av bryllupet hennes. Selv drømmer hun om å få gå på skolen.

Et telt i en flyktningleir. Det er hjemmet til Amal. Her bor hun med mamma og småsøsknene, pappa døde i Syria. Storesøstrene på 15 og 16 år er gift allerede, og nå er det snart Amals tur til å stå barnebrud. Moren har funnet en ektemann til henne.

Barnehender - barn på skole

– Mamma vil at jeg skal gifte meg fordi hun ikke har noen penger. Jeg vet ingenting om denne mannen og har sagt at jeg ikke vil. Jeg er for ung. Jeg vil gå på skolen.

Amal, 11 år

Vil du bidra til å stanse barneekteskap?

Som Planfadder bidrar du til at flere barn får utdanning, helsetilbud og beskyttelse mot vold og barneekteskap.

Amal drømmer om å gå på skolen og bli lærer. Men i stedet jobber hun som hushjelp for en annen familie, i tillegg til at hun hjelper til hjemme.

Amal 11 år, på fanget til mamma

– Det verste for en mor er å ikke være i stand til å ta vare på barna sine. Datteren min Amal har lyst til å gå på skolen, men jeg vet ikke hvordan jeg skal få det til, sier Rim, moren til Amal.

Moren til Amal håper at ekteskap vil gi døtrene en viss økonomisk sikkerhet. Som alenemor og flyktning er det hardt å få endene til å møtes. Hun er ikke alene om å ta dette vanskelige valget. Fattigdom er generelt en av de viktigste grunnene til at foreldre velger å gifte bort barna sine. 

Bli med i arbeidet mot barneekteskap

  • Hvert år blir 12 millioner jenter gift som barn.
  • Barneekteskap fører ofte til at jentene må slutte på skolen.
  • Mange jenter får barn før kroppen er moden for det. Det kan føre til skader og i verste fall død, både for mor og barn.

Som Planfadder bidrar du i arbeidet mot barneekteskap og for skolegang.

Jeg vil bli Planfadder

Kan Amal få barndommen tilbake?

Men så tar livet til Amal en uventet og positiv vending. Hun og moren kommer i snakk med en av de ansatte i et Plan-støttet prosjekt. Sosialarbeider Larma Amine har arbeidet med syriske barn i området i mange år, og er trent i å identifisere situasjoner der barn er særlig sårbare.

– Da jeg fant ut at Amal jobbet som hushjelp for en familie og at hun skulle gifte seg selv om hun bare er et barn, bestemte jeg meg for å snakke med moren hennes for å prøve å overtale henne til å ikke gjøre dette, sier Larma. 

Og det virket! Moren gikk med på å vente med å gifte bort datteren. 

Amal titter ut over teltene i flyktningeleiren

Amal og familien leier et enkelt telt i en skråning i Akkar-området i Libanon.

Vil du bidra til å stanse barneekteskap?

Som Planfadder bidrar du til at flere barn får utdanning, helsetilbud og beskyttelse mot vold og barneekteskap.

Bryllupet ble stoppet

I dag er Amal og hennes yngste bror aktive på Plans dagsenter for barn i området der de bor. Søsknene besøker senteret to ganger i uka sammen med flere andre barn med lignende bakgrunn. Selv om Amal ikke går på skolen ennå, så er bryllupet hennes stoppet, og hun jobber ikke lenger som hushjelp.

På Plan-senteret lærer Amal om temaer som helse og egne rettigheter, samt konsekvenser av barneekteskap og barnearbeid.

– Jeg liker å være her. Jeg var veldig ulykkelig før, men etter at jeg har fått hjelp så føler jeg meg bedre.

I klasserommet sitter barna og tegner et omriss av hendene sine på papir. De fargelegger den ene hånden grønn og den andre rød. Denne timen handler om kroppsintegritet og hva som er greit og galt av fysisk kontakt. Læreren spør barna hva de skal gjøre dersom en voksen spør dem om de kan ta av seg klærne. Alle viser frem den røde hånden for «galt».

–Jeg ble sjeleglad da mamma ombestemte seg og sa at jeg ikke trengte å gifte meg likevel. Nå har mamma begynt å jobbe, så da trenger ikke jeg. Jeg vet at hun alltid vil beskytte oss, fortsetter Amal, og legger til:

– Jeg fortalte henne at jeg elsker henne.

Barna tegner hendene sine

Amal og de andre barna på Plan-senteret skisser rundt hendene sine og fargelegger dem grønne og røde for å illustrere riktig og galt. Denne timen handler om kroppsintegritet og hva som er greit og galt av fysisk kontakt. 

I en verden designet for menn, må noen sette jenter først.

Plan vil gi alle barn like muligheter. Men der barn ikke har det bra, har ofte jenter det verst. Derfor setter Plan jenter først.

Plan jobber for de mest sårbare barna

I Libanon er Plan til stede i flyktningleire og lokalsamfunn der flyktningene bor, og vi jobber for å hjelpe de mest sårbare barna. Mer enn halvparten av de syriske flyktningbarna går ikke på skole. Dette gjør spesielt jentene ekstra utsatt for barneekteskap, overgrep og barnearbeid. Plan jobber derfor spesielt med å beskytte barn, og med å undervise barn og unge om deres rettigheter og seksuell og reproduktiv helse. Mange trenger også psykososial støtte, etter de ekstreme opplevelsene de har med seg fra krig og konflikt i Syria.

Takket være Planfaddere og andre støttespillere, kan Plan bidra til at flere barn får fullføre skolen og at jenter blir beskyttet mot barneekteskap. Med din støtte kan vi gjøre mer!

Vi arbeider i mer enn 50 land, og du kan ønske deg fadderbarn fra de fleste av disse landene. Det er vanskelig å etablere stabile ordninger med fadderbarn blant flyktninger, derfor kan du ikke bli Planfadder til et barn i Libanon. Men barna trenger like fult vår innsats. 

Når må Bhumika gifte seg?

Bhumika vokser opp i et av de fattigste områdene i Nepal, helt på grensen til India. Her blir ni av ti jenter gift før de fyller 18 år. Storesøster er allerede gift og bekymrer seg for 7-åringen.

Ungdomsgrupper mot barneekteskap

De kaller seg Weddingbusters, og bruker fritiden på å stanse barneekteskap. Ungdomsgrupper er en viktig del av Plans arbeid mot skadelige skikker.

Bilder av Amal: Sima Diab/Plan International.
Bilde av Bhumika: Erik Thallaug/Plan International Norge