Moren måtte forlate Heidy

Da Heidy var tre år, ble moren tvunget til å ta et vanskelig valg: å flytte vekk fra sin datter for å skaffe familien en inntekt. Konsekvensen ble at tre år gamle Heidy måtte være alene på dagtid – hver dag.

Over tre år etter at moren måtte forlate Heidy, besøker vi henne igjen. 

Bestemoren arbeidet i åkeren hele dagen, og faren har Heidy aldri kjent. Èn gang i måneden kom moren på besøk. Storebroren Alex ble den som måtte passe på Heidy. Hver dag dro han rett hjem fra skolen for å passe på lillesøster og mate dyrene.

Heidys situasjon var dessverre ikke unik. Regionen hvor Alex og Heidy bor i, er et av de fattigste områdene i Ecuador. Mange foreldre i området så seg nødt til å forlate sine barn på grunn av arbeid, og sendte penger hjem til sine besteforeldre hvor barna ofte ble plassert. 

2013: Alex, som er noen få år eldre, ble den som måtte ta vare på Heidy.

Mer enn tre år senere besøker vi Heidy igjen.

I et lite hus på 3600 moh. i Ecuador, bor hun nå sammen med storebror Alex – og deres hjemvendte mor. Vakkert fjellandskap omkranser huset på alle sider.

Begge barna har nettopp kommet hjem fra skolen, og leker litt med huskatten. Den lille familien virker glade og fornøyde.

- Jeg er lykkelig fordi nå kan jeg være sammen med barna mine igjen. Livet er bedre nå enn det var, sier moren.

En ny hverdag

Litt tidligere på dagen smiler Heidy sjenert i det vi går inn i klasserommet.

Matte og engelsk er favorittfagene.

Heidy forteller at hun trives med å være på skolen, etter at hun tidligere var alene på dagtid. 

Og syvåringen har allerede rukket å pønske ut noen drømmeyrker, hvor spesielt ett pekte seg ut: hårstylist.

For at barn som Heidy og Alex skal få mulighet til skolegang, har Plan innført en stipendordning for barna som bor i området.

Artikkelen fortsetter lenger ned. 

Jeg vil bli Planfadder

Familier i området kan dermed få støtte slik at barna deres får skolegang. Dette kan også bidra til at foreldre slipper å dra langt vekk etter arbeid, slik som moren til Heidy og Alex. Hun jobber nå rett i nærheten av hvor familien bor, og enkelte dager jobber hun også hjemme i huset. Siden familien er samlet under samme tak, kan hun lage både frokost, lunsj og middag til Alex og Heidy.

Tid til å være barn

Et langt steinkast unna Heidys skole, mot sentrum av den lille byen, befinner Alex sin skole seg.

En skolegård som yrer av liv og lek!

I klasserommet har Alex fullt fokus på lærerens instrukser. Det fortelles om en skoleglad gutt, som er flink i samfunnsfag. Skole, lekser og læring har nå fått en stor plass i livet hans, nå som han ikke lenger må passe på lillesøster Heidy etter skoletid. Han får til og med deltatt i ekstraundervisning, hvor han viser svært god utvikling i følge læreren.

Alex er glad i å svare på spørsmål fra læreren. 

Og når det gjelder storebrors drømmeyrke, var det heller ingen tvil:

– Jeg vil bli profesjonell bilfører! Og president av byen! 

I området hvor Alex og Heidy bor, har Plan en rekke tiltak rettet mot barn og utdanning. Vi deler blant annet ut skolepakker med bøker, blyanter og annet skolemateriell, jobber med kompetanseøkning for lærere, samt støtter lokale arrangementer for barn og unge. I tillegg etablerer vi og støtter opp under ulike barne- og ungdomsgrupper. Heidy og Alex er med i en slik gruppe, hvor de blant annet lærer om hvordan påvirke sitt eget liv.

Sammensveiset familie

Etter endt skoledag med begge barna hjemme igjen, forteller moren om en ny hverdag.

– Før måtte andre være der for dem, og nå er det i stedet meg. Det gjør meg både stolt og glad.

- På grunn av Plans stipendordning kan jeg nå kjøpe og lage mat til barna mine.

Lokale Plan-ansatte, som har besøkt familien jevnlig over tid, forteller om en mer sammensveiset familie enn tidligere.

Moren, som selv ikke er utdannet, er glad for at barna nå heller kan bruke tiden sin på skole og lekser, enn voksenoppgaver og husarbeid – slik som å passe på familiens sauer. Selv om barna ikke helt slipper unna dyrepass og litt husstell, innrømmer hun.

Plan jobber for at barn som Alex og Heidy skal få skolegang og muligheten til å oppfylle sine drømmer. Enten det er å være profesjonell bilfører eller hårstylist.  

Jeg vil bli Planfadder

Tekst: Bjørnar Skogheim

Foto: Erik Thallaug