Tusenvis av jenter får undervisning via radio

Over 1.7 milliarder barn ble sendt hjem fra skolen da verden stengte ned våren 2020. Her hjemme ble klasserommene flyttet til internett, andre steder i verden ble radio løsningen.

Zenaida (6) fra Cusco i Peru bruker radioen for å gjøre skolearbeidet sitt.

Tusenvis av jenter får undervisning via radio. Zenaida (6) fra Cusco i Peru er én av dem.

25 000 solcelleradioer

Jeneba (15) som bor i Pujehan-distriktet, sør i Sierra Leone, var en av de første til å få en radio etter at Plan International gjennomførte en undersøkelse i området. Den viste at majoriteten av befolkningen i dette området ikke hadde råd til en radio, og i de hjemmene det fantes en viste det seg at jentene ikke fikk tilgang til den. I samarbeid med Lifeline Energy produserte derfor Plan 25 000 solcelleradioer til jenter i Sierra Leone.

Jeneba fra Sierra Leone følger undervisningen via radio.

Jeneba (15) fra Pujehan-distriktet sør i Sierra Leone.

–  Da jeg endelig fikk radioen holdt jeg den inntil meg og hvisket for meg selv at jeg aldri skal gå glipp av noe igjen, sier Jeneba. Vi er så fornøyde med undervisningen, det føles som om læreren står rett foran oss, sier 15-åringen.

Nå kan hun enklere følge med på undervisningen som blir sendt over radioen to ganger om dagen. Mange er dessverre ikke like heldige.

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet

Kun én av fem

Også i flere asiatiske land ble radio løsningen for de som ikke har råd til internett eller internettdekning til å følge skoleundervisningen. Øst i Nusa Tenggara i Indonesia hadde kun ett av fem barn en radio. Her ble det delt ut over 1000 solcelleradioer, blant annet til 12 år gamle Sari og søsteren hennes.

– Radioen gjør det enklere å lære, spesielt fag som engelsk og matte, sier Sari. Hun fikk også en skolesekk, skrivesaker og bøker.

Det er Indonesias rikskringkaster, RRI, som står for tilbudet om radioundervisning til barn i fattige områder hvor de ikke har tilgang til internett, datamaskiner eller telefoner.

Barn fra Indonesia følger undervisningen via radio.

12 år gamle Sari og søsteren hennes fra Indonesia.

Koronastengte skoler til 2022

Utdanning var allerede en utfordring i mange latinamerikanske land før pandemien. Nå har barna i regionen, som faktisk gikk på skole da krisen traff, i gjennomsnitt gått glipp av 158 skoledager.

Peru var det første landet til å innføre det som ble Latin-Amerikas strengeste og lengste nedstenging – og ett år etter er barna fortsatt ikke tilbake på skolen. Det vil de heller ikke være før i 2022. Derfor innførte utdanningsdepartementet i landet et undervisningsopplegg som oversatt til norsk heter «Jeg lærer hjemme».

Utfordringen med tilbudet var at kun 40 prosent av befolkningen har tilgang til internett, og mangel på internett og datamaskiner i distriktene ble et problem. Plan samarbeider nå med lokale myndigheter slik at undervisningsopplegget er tilgjengelig på både TV og radio for barn ute i distriktene. Dermed får 200 000 elever som ellers ville falt utenfor undervisningen også gått på skolen.

Gjør en forskjell. Bli Planfadder