Kinoen er fadder til fem

For tredje året på rad skal ansatte hos SF Kino Sotra reise for å besøke et av bedriftenes fem fadderbarn. – Å ha fadderbarn betyr uendelig mye for både arbeidsplassen vår og for lokalsamfunnene til fadderbarna våre, mener kinosjefen.

 «Å nei, nå igjen», sa de ansatte da kinosjef Rolf Øvretveit i 2015 proklamerte at han hadde en idé.

– Jeg får ofte ideer, ler kinosjefen, før han legger til at dette ikke var helt som tidligere forslag. Kinosjefen foreslo at arbeidsplassen skulle bli Planfaddere. Og slik ble det.

– Vi har mange unge arbeidstakere som er sosialt engasjert. Derfor syns jeg det er kjempefint at vi kan være faddere, forklarer han.

Allerede året etter gikk turen til Colombia, der Rolf og seks andre ved kinoen fikk møte det seks år gamle fadderbarnet Harold.


– Å møte fadderbarnet gjorde stort inntrykk

– Han virket veldig spent, sjenert til å begynne med, men når vi reiste var det stikk motsatte, typisk unger, forteller Rolf.

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet

Reisefølget hadde med seg en bok med bilder fra Norge som Harold var veldig interessert i. I tillegg fikk de se skolen hans. De sju var også invitert hjem til Harold, der de møtte hele storfamilien. De fikk også tid til en fotballkamp med Haldor og nabobarna, som nysgjerrig hadde møtt opp.

– Møte med fadderbarnet og familien gjorde mest inntrykk. Å se hvordan de har det, og livsgleden og optimismen, sier Rolf.

To år etter den første turen skal Rolf og seks andre fra kinoen nå tilbake til Colombia for å besøke Harold.

– Vi reiser rett og slett for å se hvordan han har det nå.  Jeg gleder meg voldsomt til turen, forteller kinosjefen.

Dugnad for å kunne reise

Det er kinoen som finansierer de fem Planfadderskapene. For å kunne reise å besøke fadderbarna har de ansatte lagt ned en god del dugnadstimer.

– Disse turene har vært utrolig positivt for arbeidsmiljøet. I tillegg setter turene et nytt perspektiv på livet, sier Rolf.

Til andre bedrifter som vurderer å bli Planfaddere har kinosjefen følgende beskjed:

– Det er ikke noe å lure på. Det koster ikke mye og det betyr utrolig mye for bedriften, men det aller viktigste er selvfølgelig at det betyr uendelig mye for dem som drar nytte av Plans prosjekter. Jeg merker at mine ansatte er stolte over det vi gjør og arbeidsplassen sin.

Andrea Øvretveit som jobber hos kinoen har vært på tur til Tanzania for å besøke Neema. Andrea synes det er bra at arbeidsplassen hennes bidrar til Plan gjennom å være faddere.

– Man blir litt ekstra stolt over jobben vår. I tillegg skaper disse turene et unikt samhold.

– Man blir litt ekstra stolt over jobben vår. I tillegg skaper disse turene et unikt samhold, og erfaringen er at de som reiser blir veldig knyttet sammen, sier hun.

Vil gjerne fortsette ordningen

Fem kinoansatte i alderen 17 til 25 år var med på turen til Tanzania, som ifølge Andrea var en helt spesiell opplevelse.

– Vi sitter igjen med mange inntrykk, vi besøkte et område der de levde helt annerledes enn det vi er vant med. Først fikk vi hilse på Neema og familien hennes, før vi fikk en omvisning i huset. I starten var hun veldig sjenert, men så tok vi fram mobilen og lekte litt med Snapchat-filter, som hun syns var veldig gøy.

Vil du besøke fadderbarnet ditt?

Kontakt oss på:

Etter hvert ble Neema mer varm i trøya og hun og gjestene fra Norge fikk både spilte fotball og snakket sammen.

– Hun hadde aldri sett hvite mennesker før, så hun spurte hvorfor vi var så hvite i huden. Og så snakket vi om skolen og hvilke fag hun likte, og Neema fortalte at hun likte alle fagene, humrer Andrea.

Andrea er ikke av dem som skal til Colombia, men hun forteller at da de ansatte skulle evaluere fadderreiseordningen for en tid tilbake, var det bred enighet om at de ansatte ville den skulle bestå.

– Vi vil fortsette med dugnadene slik at vi kan reise og besøke fadderbarna, forteller Andrea, som har fått et nytt perspektiv på å være fadder etter at hun var i Tanzania.

– Det var noe helt annet å oppleve det enn å se reklamen på tv eller lese i en brosjyre. Plan gjør mye viktig.

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet