Her er det farlig å være jente

Priya (8) bor i en av de farligste byene i verden for jenter, Delhi i India. Åtteåringen er for ung til å forstå hvor vanskelig tenåringsjenter har det, men hun har allerede skjønt at det er forskjell på å være jente og gutt i millionbyen.

Iman meskini og enliten jente sitter på gulvet og vasker opp

Etter skolen, mens broren leker, tar Priya oppvasken.

– Broren min leker hele tiden. Fordi han er en gutt trenger han ikke å hjelpe til hjemme. Jeg har ikke mye tid til å leke. Det burde være likt for gutter og jenter, forteller Priya til Iman Meskini.

Skuespilleren er på besøk i den fattige bydelen der Priya bor. Iman løfter Pryia så hun når opp til snoren og kan henge opp de våte klærne. På rekke og rad henger de fargerike plaggene, høyt over gatene, som barn blir redd for, så fort det blir mørkt om kvelden.

– Det er dessverre bare begynnelsen.

– Det verste av alt er at hun ikke er klar over de utfordringene som ligger foran henne. Selv om hun er åtte år nå og allerede merker utfordringene, så er det dessverre bare begynnelsen, sier Iman.

En jente lener seg mor et rekkverk mens hun ser alvorlig mot kamera. Bak henne henger det klesvask.

Holder jentene innendørs

I Delhi er vold og overgrep mot jenter vanlig. For å prøve å beskytte døtrene sine, velger mange foreldre å begrense friheten til jentene sine ved å holde dem inne.

– Jenter er ikke trygge her. Når Priya kommer i puberteten, blir det problematisk å la henne gå noe sted alene. Jeg kommer til å prøve å følge henne til alt hun skal, sier moren, som frykter kidnapping og overgrep.

Hver dag blir 150 barn i India bortført, de fleste av dem får aldri se foreldrene sine igjen, og mange havner i barneprostitusjon.

– Jeg vil ikke gå ut alene på kvelden.

– Jeg vil ikke gå ut alene på kvelden. Jeg er redd noen vil ta meg. Derfor går jeg alltid med noen når jeg skal handle, sier Priya.

Redd for vold og overgrep

Slik er det for mange jenter i nabolaget der Priya bor. Det finnes få steder der barn kan møtes og leke, det mangler gatelys, så når mørket faller på blir det stummende mørkt. Ikke en gang på do føler jentene seg trygge.

Jeg vil bli Planfadder

Bli fadder for ett barn, og hjelp mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet

Det er flere grunner til at jentene i nabolaget føler seg utrygge. Manglende respekt for jenter gjør at mange gutter mobber jenter. I tillegg er mange voksne arbeidsledige, lediggang fører for mange til alkoholisme og misbruk av andre rusmidler, som igjen fører til et utrygt miljø for barna. Vold og overgrep mot jenter er vanlig.

– En jente som var på vei til skolen om morgenen, ble kidnappet. Da hun ble funnet to dager senere, var hun behandlet stygt, forteller Priyas mor.

Vil bli lege

Priya bor nesten vegg i vegg med skolen. Så skoleveien er heldigvis ikke lang. Åtteåringen har store drømmer for fremtiden, og skjønner viktigheten av å gå på skole for å nå dem.

– Jeg vil bli doktor når jeg blir stor og hjelpe pasienter. For å bli doktor må man studere mye og være fokusert, forklarer hun.

En liten jente kysser Iman Meskini på kinnet.

Plan jobber i området der Priya bor, for at byen skal bli tryggere for jenter. Så den dagen Priya må bevege seg bortenfor den lille gaten hun bor i, enten for å være sammen med venner eller for å gå til skolen, er målet at hun skal være trygg. 

Iman snakket med ungdom i nabolaget og har fått se hva Plan prosjektene har å si for dem. En teatergruppa har gjort flere kjent med jenters rett til å bestemme over egen kropp. Selvforsvar og idrettsgrupper har gitt jenter bedre selvtillit og guttegruppene har gjort gutta mer bevisst på hvilke utfordringer jenter møter.

– Det jeg syns Plan gjør her, som er utrolig bra, er at de tar med seg guttene. For det holder ikke å gjøre jenter bevisste på at de blir urettferdig behandla. Man må også ta med de som diskriminerer, sier Iman.

Håper Priya vil være trygg

Priya og Iman sitter og gjør leseleksa, men det blir mest tull, de to fniser.

– Det er så fint å se at selv om man ikke snakker samme språk, så snakker man samme kroppsspråk. Og tegn på kjærlighet er som regel det samme, sier Iman.

Før Iman går kysser Priya henne på kinnet. En tåre triller fra øyekroken til Iman.

– Jeg håper at hun vokser opp trygg og at hun ikke må oppleve noe fælt.

Etter å ha blitt kjent med Priya og sett hvor vanskelig det er for jenter i Delhi valgte Iman å bli Planfadder til Priya.

– Etter å ha sett hva Plan gjør så var det ingen grunn til at jeg ikke skulle bli fadder. Bli fadder! Det funker, og det er helt fantastisk det Plan gjør for barna og spesielt disse jentene, sier Iman, som ble fadder til Priya.

En jente sitter på gulvet pg smiler bredt, bak henne er det en turkisvegg som det henger blomster ned fra.

Dette gjør Plan:

Vi jobber for å gjøre hverdagen tryggere for jenter. I samarbeid med lokale partnere gjennomfører vi blant annet disse tiltakene: 

  • Vi etablerer såkalte «safehouses» i samarbeid med familier i området. Dit kan barn gå om de er redde eller trenger hjelp.
  • Teatergrupper for ungdom, der temaet for oppsetningene er jenters rettigheter og rett til å bestemme over egen kropp.
  • Kurs til sjåfører, slik at de er mer oppmerksomme på jenters situasjon og gripe inn om noe skjer.
  • Jente- og guttegrupper hvor vi skaper bevissthet rundt hva som er greit og ikke.
  • Vi samarbeider med ungdom som selv identifiserer problemer i sitt nærmiljø, og sammen med ungdommen jobber vi for å påvirke lokale myndigheter for å få til endring. For eksempel jobber ungdommen for å få mer lys i gatene, mer patruljerende politi og bedre toalettfasiliteter.

Det er Planfadderne som gjør arbeidet vårt mulig. Med flere støttespillere kan vi nå enda flere barn og unge. Vi trenger deg på laget!

Dette bidrar du med som Planfadder

  • Du bidrar til at flere barn får skolegang, bedre helse og en tryggere oppvekst.
  • Du blir fadder for ett barn som du får følge utviklingen til. Støtten din kommer alle barna til gode.
  • Du bidrar med 300 kroner eller mer i måneden, og kan få skattefradrag.

Fadderne våre har ulike grunner til å få et fadderbarn. For Plan er det viktigste med fadderskapet at det gir oss en unik tilstedeværelse i lokalsamfunnene. Vi kjenner barna og familiene. Vi forstår behovene. På grunn av fadderskapet kan vi jobbe langsiktig og bidra til å skape positive endringer i barns liv. 

Foto: Jeton Kaçaniku/Plan International Norge
Tekst: Anna Kvarberg Ekre