– Det er vår plikt å tenke på de som har uflaks

Herborg Kråkevik har reist til Guatemala for å møte fadderbarnet sitt Angelica (7). For mange er landet et frodig og vakkert ferieparadis, men for barna som vokser opp her, står farene i kø.

Hun er bekymret for at jenta ikke får spise seg mett, må slutte på skolen tidlig, for barneekteskap, og for fremtiden hennes.

— Når du ser inn i et barneblikk, ser du på en måte inn i alle verdens barneblikk. Vi må tørre å si at det er ikke noe annet enn forferdelig urettferdig. Det er vår plikt å tenke på de som har uflaks

Angelica (7) løper i full fart nedover en grønn og bratt skrent med Herborg hakk i hæl. Hun stopper og peker på sine favorittplanter. Den lille jenta elsker alt som vokser i naturen, og hun lærer ivrig bort alt hun kan om naturens skatter.

— Her er det en! Roper Angelica til Herborg.

Begge bøyer seg ned for å se på den lille grønne finurligheten.

— "Imut", sier Angelica, og peker på planten.

Herborg prøver å gjenta navnet på planten, men det er litt vanskelig. Angelica snakker ikke spansk som de fleste andre i Guatemala. Hun tilhører urbefolkningen, og prater quiché. 90 prosent av de som bor i denne delen av landet gjør det. Syvåringen ler høyt når hun hører Herborg forsøke seg på sitt språk.

— Quiché er et folk som er veldig diskriminert, og det går utover kvinnene og barna, sier Herborg. — Sånn som situasjonen er nå, så er det helt urettferdig. Heldigvis har Plan akkurat begynt å jobbe i hennes landsby, og jeg er første fadder, fortsetter hun.

En sårbar plass for jentene

Klassiske kjønnsroller rår i Guatemala. Det er vanlig at jentene slutter på skolen tidlig for å hjelpe til hjemme. De av jentene som fullfører 6. klasse må reise flere timer til nærmeste skole. Dette er både dyrt og risikabelt, og en økonomisk umulighet for fattige familier. Konsekvensene er ofte barneekteskap, tenåringsgraviditet og et liv i fattigdom.

— Jeg tenkte på "Du ska få en dag i mårå" da jeg var der, for jeg så mye elendighet. For oss er jo det der en trøst. Men for noen av disse barna må det nesten være en trussel å gå rundt og si at du skal få en dag i morgen med akkurat det samme slitet og den samme rumlingen i magen —  alltid sulten, alltid våt på beina, alltid kald når du legger deg om kvelden, sier Herborg.

Heldigvis for Angelica, har hun en mor som heier på henne og gjør alt hun kan for at døtrene skal få gå på skolen så lenge som mulig. Og så har hun en fadder. 

— Vi har råd til ting, og vi har råd til å ha mange flere fadderbarn. 
Herborg Kråkevik

Lite som skal til

Fremtiden for syvåringen er usikker, men med litt ekstra innsats kan hun og de andre barna i nabolaget gå en lysere fremtid i møte. Alle Plans prosjekter i Guatemala har et spesielt fokus på å opprettholde jenters rettigheter, inkludering og utvikling.

— Det viktigste for meg var å bli minnet på at det er så lite som skal til, sier Herborg.

— Det er klart at dersom Angelica og hennes likesøstre og likebrødre får en god skole og den maten de trenger, så kan de som voksne utvikle dette samfunnet til å bli et bedre og mer likestilt samfunn, sier Herborg, før hun fortsetter:

  — For du merker veldig fort i dette samfunnet at kvinner trenger en stemme. Hvis de får lov til å være med å bestemme, vil ting endre seg gradvis.

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet

Plans arbeid i Guatemala

Plan International jobber blant annet med å sikre at deler av undervisningen foregår på det lokale språket, quiché. Ved å trene lærere og tilby skreddersydd materiell og utstyr til skolen, vil vi sikre at alle barn, spesielt jenter fra urbefolkningen, skal lære av undervisningen. Og ikke minst kunne fullføre både barne- og ungdomsskole.

Gjennom Thrive Program — et samarbeidsprosjekt med det nasjonale helse- og sosialdepartementet — gir Plan oppfølging i ernæring og barneomsorg til både mor, far og barn.

Plan har også startet egne ungdomsprogrammer der tenåringer lærer om seksuell og reproduktiv helse, barneekteskap, entreprenørskap og ferdigheter knyttet til jobb. 


Hvordan er det å være Planfadder?

Dette sier Christer, som ble Planfadder da han var i militæret:


  • Det koster 300 kroner i måneden - eller mer.
  • Du kan følge utviklingen til ett barn, og støtten din kommer alle barna til gode.
  • Du kan få skattefradrag.

Fadderne våre har ulike grunner til å få et fadderbarn. For Plan er det viktigste med fadderskapet at det gir oss en unik tilstedeværelse i lokalsamfunnene. Vi kjenner barna og familiene. Vi forstår behovene. På grunn av fadderskapet kan vi jobbe langsiktig og bidra til å skape positive endringer i barns liv. Du kan bli med!

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet