FM-senderne har fått nytt liv

14 radiosendere, som inntil 2017 var en del av det norske FM-nettet, gir nå radio til unge mennesker i Malawi. Det betyr at de får tilgang til viktig informasjon om barn og unges rettigheter.

Barn samler seg rundt radioen

Radiokanalen for barn og unge i Malawi, Radio Timveni, når ut til 60 prosent av landet. Med gaven fra Broadcast & Media Services Telenor vil snart alle barn kunne høre på den viktige radiokanalen, som blant annet opplyser om barn og unges rettigheter.

I Malawi blir nesten halvparten av jentene gift før de fyller 18 år. I 2017 vedtok landet å endre grunnloven for å forby barneekteskap. Men hvordan skal alle få vite om forbudet?

Radio er nøkkelen

Nå lanseres det nye radionettet i Malawi, noe som fører til at ungdomskanalen Timveni går fra 40 prosent til tilnærmet 100 prosent dekning i landet. Radio Timveni drives for og av ungdommer. Kanalen løfter fram unge stemmer i samfunnet og bruker radio som virkemiddel for hvordan og hvorfor bekjempe barneekteskap. 

Det er selskapet Broadcast & Media Services Telenor, som eier, drifter og bygger ut kringkastingsnett i Norge, som har gitt FM-senderne i gave, slik at radio kan gjøre en viktig forskjell.

– Dette er viktig dag for Broadcast & Media Services Telenor, Plan International og Timveni. Vi er glad for at våre gamle FM-sendere, samt vår kompetanse, gir barn og unge i Malawi nye muligheter. Våre ansatte brenner for radio og derfor er det godt å vite at vi kan bidra til at unge jenter ikke blir giftet bort, men isteden kan gå på skole og møte en fremtid som våre egne barn, sier Torbjørn Ø. Teigen, administrerende direktør i Broadcast & Media Services Telenor.

Mange personer sitter inne i et radiostudi og snakker

Administrerende direktør i Broadcast & Media Services Telenor, Torbjørn Ø. Teigen og generalsekretær i Plan International Norge, Kari Helene Partapuoli i Radio Timvenis radiostudio.

Mange vet ikke om forbudet

– Fortsatt har vi mange tilfeller av barneekteskap. Problemet er at folk i lokalsamfunnene ikke er klar over forbudet, forklarer Charity Bita (24). Hun er en av de unge aktivistene som var med og kjempet fram lovendringen. Nå jobber hun for Plan i Malawi.

Faless (18) bor på landsbygda utenfor hovedstaden Lilongwe. Hun er mor til gutten Gift på 11 måneder, og ble gift som 17-åring fordi hun følte hun ikke hadde noe valg på grunn av graviditeten.

– Jeg visste ikke at det ikke var lov å gifte seg når man er under 18 år.

Faless måtte slutte på skolen på grunn av graviditeten og ekteskapet. Hun savner vennene sine og føler seg utenfor fordi hun har gått glipp av skolegang.

– Da jeg var gravid, hørte jeg på radioen at barneekteskap er ulovlig og at alle barn burde gå på skole.

Nå har hun skilt seg fra mannen og skal få hjelp av moren sin til passe barnet når hun begynner på skolen igjen.

– Jeg er glad for at ekteskapet er over, forteller hun.

Charity Bita (24) er en av de unge aktivistene som har kjempet fram lovendringen i Malawi. Tidligere jobbet hun i Radio Timveni, sammen med Charles Kululanga

– Det er et problem at folk i lokalsamfunnene ikke er klar over forbudet, sier Charity Bita (24), som er en av de unge aktivistene som har kjempet fram lovendringen i Malawi. Tidligere jobbet hun i Radio Timveni, sammen med Charles, nå arbeider hun for Plan.

Viktig budskap når nå fram til alle

– Nå sier loven at ingen barn under 18 år kan bli gift. Det betyr at jenter skal være i skolen og fullføre skolegangen innen de er 18 år, forteller Charity.

Den beste måten å nå ut til folk om lovendringen i Malawi er gjennom radio.

– Radio er det viktigste verktøyet i Malawi. Så å si alle har en radio, sier Charles Kululanga (35), som er radiosjef i Timveni Radio, der han også har et eget program hver morgen.

Timveni er en radio- og tv-stasjon for og med ungdom. De har sendinger 12 timer hver dag.

To mursteinsbygg og en mast med FM-sendere

I denne masta henger en av FM-senderne Timveni har fått i gave av Broadcast & Media Services Telenor. Disse senderne gir kanalen 100 prosent dekning i landet.

– Du ser alle unge nå for tiden med et headset på. Og hva det de hører på? Radio. Hvis de ikke har en radio hjemme, har de en radio i telefonen sin.

I Timveni Radio er det en viktig del av sendingene å belyse og diskutere temaer som barneekteskap.

– Det vi har bestemt, er at alle som skal snakke på radioen, må ta opp temaer som berører barn og beskyttelse av barn, sier Charles.

Plan er en av Timvenis største støttespillere. Med FM-senderne fra Norge har radiostasjonen nå 100 prosent dekning i landet.

– Vårt langsiktige mål er å gjøre alle lokalsamfunn klar over at det er forbudt for barn å gifte seg, forteller Charity i Plan, som tidligere også var reporter i Timveni Radio sammen med Charles.

Barn samler seg rundt radioapparatet

Så å si alle i Malawi hører på radio. Har de ikke radio selv, kan de ofte samles rundt en radio i nabolaget