Her lærer de hvordan de skal tilfredsstille en mann

Når jentene kommer i puberteten, går de gjennom et overgangsrituale. Etter mange dager med ulike aktiviteter og opplæring i å være en god kone, anses de som gifteklare.  Noen av jentene er så unge som ni år.

I en liten landsby i Malawi får vi være med på overgangsritualet som normalt ingen utenfor landsbyen får observere. Det er myteomspunnet og hemmeligholdt. Her lærer jentene blant annet hvordan de skal tilfredsstille mannen seksuelt.

Mange i Malawi er kritiske til denne tradisjonen fordi de mener den bidrar til å opprettholde tradisjonen med barneekteskap og undertrykking av jenter og kvinner. Men på landsbygda lever tradisjonen i beste velgående.

Hør mer om dette overgangsritualet i fjerde og siste episode av podcasten Barnebruden. Her får du også høre hvordan det går med  15 år gamle Aseka som tvinges til å gifte seg av sin familie. Vil ungdomsgruppa greie å overtale dem?

Lytt til episode 4 mens du scroller:

Har du ikke hørt de andre episodene?
Lytt og se bilder fra episode 1 av Barnebruden.

Last ned podcasten til din mobil

I podcasten hører du kursledernes fløyter, trommer og rop. Over ser du en av kurslederne. Jentene er ikke med på sangen og dansen som foregår rundt dem. De har hatt taleforbud under hele oppholdet. Det er en del av ritualet. 

Katarina snakker med kurslederen for overgangssritualet, Enelesi. Hør hva hun sier om ritualet i episode 4:

Inne i dette huset foregår det hemmelige overgangsritualet som varer i mange dager.

Husker du høvding Theresa Kachindamoto, fra forrige episode, som har annullert over 800 barneekteskap? Hun har lagt ned forbud mot dette overgangsritualet i distriktet hun styrer. Grunnen er at hun mener det bygger opp under en systematisk undertrykking av jenter og kvinner.

Aseka (15)

Oppdraget med å stanse bryllupet til Aseka viser seg å være mye vanskeligere enn Hilda og ungdomsgruppa forestilte seg. Nå må de prøve å overbevise Asekas besteforeldrene om å avlyse bryllupet.

Ungdomsgruppa legger en plan for hvordan de skal overbevise Asekas besteforeldre om ikke å gifte henne bort.

Katarina og Constance lytter til det som skjer inne hos Asekas besteforeldre. De kan ikke selv være til stede i fare for at besteforeldrene ikke skal være ærlige om gifteplanene de har for Aseka.

Er du i gang med å lytte? Hvis ikke kan du høre siste episode her:

Dette er Asekas bestefar. Det er han og bestemoren ungdomsgruppa må overbevise for å få stoppet bryllupet.

Familien til Aseka vil ikke vite av henne. Hun blir slått av foreldrene. Vil ungdommene klare å redde henne fra barneekteskap? Hvis de klarer det – hva skjer da?

Katarina tar en siste prat med Hilda før hun reiser hjem til Norge.

Etter at vi kom hjem snakket Katarina med ungdomsgruppa på Skype for å finne ut av hvordan det går med Aseka. Hun fikk både gode og dårlige nyheter.

Her lærer jentene å bli gode koner - 360-film

Er du ferdig med fjerde og siste episode? Da kan du bli med Ida Fladen på guidet tur til området der jentene går gjennom sitt overgangsrituale. 

Slik gjør du: Klikk på "Se video". Når filmen er i gang kan du klikke i videoen, holde musetasten inne og dra deg dit du vil. (360-film fungerer ikke i alle nettlesere.)

Hvordan går det med Aseka?

Mange lurer på hvordan det går med jentene som er med i podcastserien Barnebruden. Plan International er til stede i Malawi og følger opp. Les om hva Plan gjør. 

Syns du kampen mot barneekteskap er viktig? 

Del podcasten med vennene dine slik at flere kan engasjere seg i kampen mot barneekteskap.

Av hensyn til sikkerheten til de mindreårige i podcasten, oppgir vi ikke etternavn på lokale medvirkende eller navn på landsbyer. 

Fotos: Plan International Norge/Erik Thallaug