- Bestemor ga meg bort

Hilda var 14 da bestemoren giftet henne bort, i håp om at det skulle gi barnebarnet en bedre hverdag. - Mannen min slo meg. Og noen ganger fikk jeg ikke mat. Den gangen visste jeg ikke bedre og trodde at det var slik det var å være gift – og slik det skulle være.

Hilda (16) forteller Katarina Flatland, programleder i podcasten Barnebruden, om da hun ble giftet bort som 14-åring. 

Last ned podcasten til iPhone/Android

Bestemor og Hilda hadde veldig dårlig råd, i likhet med mange andre på landsbygda i Malawi. - Noen ganger hadde vi ikke penger til mat, forteller Hilda. Derfor tenkte bestemoren at ekteskap var en god løsning.

Men for Hilda ble det et sjokk. Hun ble gravid kort tid etter at hun ble bortgiftet.

Her kan du lytte til podcasten mens du scroller:

Først senere, etter å ha vært gift i over ett år, forsto hun at alt var feil. Nå vet hun om rettighetene sine, takket være en lokal ungdomsgruppe som jobber aktivt og iherdig for å stoppe barneekteskap. Plan støtter mange slike ungdomsgrupper i Malawi, og i en rekke andre land.

Hilda og ungdomsgruppaen.

I dag er Hilda selv med i ungdomsgruppa, hvor hun bruker sine erfaringer på å redde andre jenter fra barneekteskap.

Hilda forteller at ungdomsgruppa har fått høre om et forestående bryllup. En 15-år gammel jente skal snart gifte seg, mot sin vilje.

Lenger ned ser du bilder fra første episode i podcasten Barnebruden. Først vil vi introdusere programlederen, Katarina Flatland: 

Katarina Flatland på markedet i Malawi. 

Forbud mot barneekteskap

I 2015 innførte Malawi et forbud mot barneekteskap gjennom sin Marriage, Divorce and Family Relations-lov, hvor lovlig giftealder ble økt fra 15 til 18 år. Imidlertid eksisterte fremdeles et smutthull i landets grunnlov som gjorde det mulig for barn mellom 15 og 18 år å bli gift, med foreldrenes godkjenning. I februar 2017 ble grunnloven endret og en absolutt 18-årsgrense for giftemål ble vedtatt.

Til vanlig lever Katarina et trygt liv i Norge som programleder og medisinstudent. Hun er nyforlovet med kjæresten Harald, og leder programmet Jakten på kjærligheten på TV 2. 

Nå er Katarina på landsbygda i Malawi for å følge en gruppe lokale ungdommer og deres kamp for å stanse planlagte barneekteskap.

Når alle andre i lokalsamfunnet svikter disse jentene, er ungdomsgruppa deres eneste håp.

Katarina skal følge Hilda og ungdomsgruppa på et krevende oppdrag: De skal finne en ung jente som heter Aseka og forsøke å stoppe bryllupet hennes.

Malawi er et av verdens fattigste land og halvparten av alle malawiske jenter blir giftet bort mens de er barn. Barnebryllupene er ulovlige og foregår som regel bak lukkede dører. De skjer dessverre ofte for å få en munn mindre å mette.

Her er Katarina på vei til det første møtet med ungdomsgruppa som Hilda er en del av.  

Du kan lytte til podcasten mens du scroller:

Vi kjører på støvete grusveier forbi grønne teplantasjer, tørre åkre og klynger av enkle jordhytter med stråtak. 

Vi stopper her for å vente på ungdomsgruppa. I bakgrunnen ligger det myteomspunnede fjellet Mount Mulanje, som er mer enn 3000 meter høyt. 

Dette er Feston, en av lederne i ungdomsgruppa. Han er en samfunnsengasjert person som alltid virker blid og positiv. Senere skal det vise seg at positiviteten hans blir stilt på en vanskelig prøve.

Hilda (16) sammen med bestemoren med samme navn.

Som 14-åring ble Hilda giftet bort til en fremmed mann, voldtatt, mishandlet og gjort gravid.

I dag bruker hun fritida på å redde andre jenter fra barneekteskap, sammen med den Plan-støttede ungdomsgruppa.

Katarina får møte Hildas familie. Fra venstre: Hildas mor Efero, Katarina, Hildas bestemor og Hilda selv.

Plan støtter 48 ungdomsgrupper i Malawi. Her er ungdommene vi får møte i podcasten Barnebruden. De bruker fritiden sin på å stoppe barneekteskap, og arbeidet har effekt.

Les mer om hvordan ungdomsgruppene jobber. 

Alarmen går. Ungdomsgruppa har fått høre om en potensiell barnebrud som står i umiddelbar fare for å giftes bort. De kaller inn til møte på gårdsplassen til lederen av gruppa (ungdomsgruppa har ikke noe lokale å være i). Oppdraget nå er å finne jenta og forsøke å stanse bryllupet. 

Kissa Mphongolo

Du hører stemmen til feltarbeider Kissa Mphongolos i podcasten. Hun oversetter fra chichewa til engelsk. 

Katarina og den erfarne Plan-medarbeideren Constance Govati.

Constance Govati har jobbet for barns rettigheter i Malawi i 22 år, og har opplevd mange triste skjebner. I bilen forteller hun Katarina at jenter fra vanskeligstilte familier nærmest blir «solgt» til andre familier som handelsvarer.

Distriktssykehuset i Mulanje

Katarina har en intervjuavtale med lege Sylvester Chabunya på det lokale sykehuset. Hit kommer mange tenåringer for å føde.

Jenter som er unge når de føder, har høy risiko for å få alvorlige fødselsskader og i verste fall overlever de ikke fødselen. Mange får også vaginal fistula - en forferdelig fødselsskade der jentene opplever lukt og lekkasjer fra underlivet, som igjen gjør at de blir utstøtt fra samfunnet. 

Bli med ungdomsgruppa på møte - 360-film

Er du ferdig med å høre episoden? Bli med Ida Fladen på møte i ungdomsgruppa. Ida guider deg, og du kan selv navigere rundt i filmen. 

Slik gjør du: Klikk på "Se video". Når filmen er i gang kan du klikke i videoen, holde musetasten inne og dra deg dit du vil. 

I neste episode får du høre at ungdomsgruppa er på sporet av Aseka, men at de har problemer med å finne riktig jente.

Se bilder og hør episode 2 

Syns du kampen mot barneekteskap er viktig? 

Del podcasten med vennene dine slik at flere kan engasjere seg i kampen mot barneekteskap.

Med flere støttespillere kan Plan gjøre mer. Gi ditt bidrag her:   

Av hensyn til sikkerheten til de mindreårige i podcasten, oppgir vi ikke etternavn på lokale medvirkende eller navn på landsbyer.

Fotos: Plan International Norge/Erik Thallaug