En lysere fremtid for Aseka?

Mange lurer nå på hvordan det går videre med jentene som er med i podcastserien Barnebruden. Plan International er til stede i Malawi og følger opp.

Her er barnebruden Aseka hjemme på gårdsplassen. 

- Når Plan møter unge mennesker i landene vi jobber, vil vi følge opp både før, underveis og etter at vi kommer hjem, sier kommunikasjonsrådgiver Caroline Engelhart i Plan International Norge.

I podcastserien Barnebruden møter du blant annet Hilda (16), som ble reddet ut av et barneekteskap, og 15-åringen Aseka som står i fare for å bli giftet bort. Asekas foreldre ønsker bare å få henne ut av huset, og vil ikke bruke penger på hennes utdanning og fremtid.

- Vi vil ikke røpe for mye av handlingen i podcasten, men vi kan forsikre om at Plan International i Malawi er i tett kontakt med alle jentene vi blir kjent med i podcasten. De vil følges videre gjennom våre prosjekter, sier Engelhart.  

Podcasten har gitt ny energi 

Etter at Plan International Norge og våre samarbeidspartnere var i Malawi og gjorde opptak, har vi fått rapporter om at flere av Plans lokale ungdomsgrupper har fått fornyet giv og energi.  

- De unge aktivistene er mer motiverte enn noensinne, og føler seg kjempestolte av arbeidet de gjør for å stoppe barneekteskap. De syns det er utrolig inspirerende å vite at deres historier blir lyttet til og at deres budskap når fram i land på den andre siden av kloden, sier Allan Mhlanzi ved Plans kontor i Malawi. 

Slik arbeider Plan for å styrke jentene

Sammen med ungdom og en rekke ikke-statlige organisasjoner, var Plan International Malawi sterkt involvert i arbeidet med det endelige forbudet mot barneekteskap, som kom i februar 2017. Plan International Malawi arbeider for å stanse barneekteskap bl.a. ved å styrke jenters posisjon, mobilisere lokalsamfunn og tilrettelegge for utdanning for sårbare jenter på landsbygda. Alle jentene fra podcasten er inkludert og engasjert i dette arbeidet. En annen komponent i arbeidet mot barneekteskap er å sikre familier en stødig nok inntekt til å kunne prioritere barnas skolegang. Gjennom spare- og lånegrupper, yrkesopplæring og kursing i å drive sine egne små foretak, får familiene og jentene muligheter til å få en egen inntekt.

- Målet er at jentene skal spare opp penger til å fortsette med skole og utdanning. Noen vil kanskje også etter hvert oppskalere sine små virksomheter, forklarer Allan Mhlanzi .

Han forteller videre at alle jentene i podcasten har vist stor interesse for å komme seg tilbake på skolebenken. Og aller siste nytt fra ungdomsgruppa er at bare på de siste tre ukene før podcast-lanseringen har de hjulpet seks nye jenter fra å bli giftet bort.  De gjør seg bemerket og deres engasjement sprer seg både innenfor og utenfor Malawis landegrenser.

Feston, leder i ungdomsgruppa.

- Jeg ser at ungdommene har fått en enda større iver og engasjement etter å lykkes med sitt arbeid. Tolv ungdomsgrupper, som hadde tatt en pause, har nå startet opp igjen med fokus på å forhindre at unge jenter blir giftet bort, forteller Feston, leder for ungdomsgruppa vi møter i podcasten.

- Med økt fokus og masse innsatsvilje håper og tror vi at dere kan komme tilbake om et år og se at jentene har det bedre, skriver Mhlanzii en e-post  fra Mulanje i Malawi.

Har du ikke hørt podcasten Barnebruden?

Aseka (15) skal snart gifte seg med en fremmed mann. Mot sin vilje. Men hva skjer når en lokal ungdomsgruppe bestemmer seg for å forsøke å stoppe bryllupet?

  
Av hensyn til sikkerheten til de mindreårige i podcasten, oppgir vi ikke etternavn på lokalt medvirkende.