Sigurd holder glass med hjemmelagde kaker

Tre ganger har Sigurd laget sin egen innsamlingsaksjon på nettsidene til Plan. Det har vært så gøy at han gjerne skulle ha jobbet med innsamling hele året.

Det hele begynte i 2014. Mammaen Brit hadde gitt pakkekalendere til Sigurd i åtte år, og syns det kunne være greit med en ny vri: I stedet for å skulle Sigurd gi.

- Jeg fant ut at Plan hadde en ordning hvor man kan starte sin egen innsamlingsaksjon på web. Det tenkte jeg måtte passe godt til en kalender, forteller hun. Sigurd syns det var så artig at han var fast bestemt på å gjøre det samme både i 2015 og i 2016. Mamma foreslo en vanlig pakkekalender, men Sigurd ville ha innsamlingsaksjon.

I 2016 samlet han inn penger til skolebarn i Nepal. Mange skoler i landet raste sammen under jordskjelvene i 2015. Plan bygde først midlertidige skoler, nå er vi i gang med å bygge nå jordskjelvsikre skoler. Sigurds julekalenderinnsamling støtter dette arbeidet. 

Se innsamlingen til Sigurd

Sigurd har samlet inn penger på mange forskjellige måter. Han har også fått god hjelp av familie og venner. Dette er noen av aktivitetene: 

  • Salg av hjemmelaget julepynt, kakemenn, tennbriketter o.l. 
  • Flaskepanting – først familiens tomflasker, senere fikk han fra naboene i tillegg.
  • Julebutikk og loddsalg.
  • Salg på Facebook: Sigurd solgte filmer han hadde vokst fra. Etter hvert fikk han bidrag fra folk i lokalsamfunnet, og kunne auksjonere bort både bilder og saueskinn.
Sigurd med hjemmelagde kakeglass

Mamma har fortalt om innsamlingene på bloggen sin, og  lokalavisa har skrevet om Sigurd. Dermed er det mange som har fått vite om innsamlingene og som har fått lyst til å bidra, både barn, voksne og bedrifter. Sigurd laget også en Facebooksiden for innsamlingsaksjonen.

Ble det ingen gaver i det hele tatt på Sigurd i adventstiden?  

- En helt grusom mor er jeg ikke da, sier mamma Brit til avisa Hitra-Frøya. Hver søndag fikk Sigurd en pakke. - Jeg tror det blir mer stas når det ikke kommer en gave hver dag, legger hun til.

Allikevel var det innsamlingsaksjonen som var mest spennende: Det første familien gjorde hver morgen, var å sjekke om innsamlingen hadde vokst. 

Hele 130 000 kroner har Sigurd samlet inn på disse tre årene! 

 

Men historien slutter ikke her. Sigurd ble kåret til «Årets kroneruller» i forbindelse med utdelingen «Norske helter» i 2015. I tillegg er han presentert i Nickelodeons TV-serie «Together for Good» som ble vist i 150 land. Han har også vært på NRK Super og God morgen Norge på TV2. 

- Vi i Plan er imponert over innsatsen til Sigurd og hans medhjelpere, sier generalsekretær i Plan International Norge, Kjell Erik Øie. - Med deres hjelp kan vi bidra til å gi barn en bedre fremtid. 

Vil du starte din egen innsamling?

Alle kan gjøre det - enkeltpersoner, familier, skoler, barnehager eller vennegjenger.

Se flere innsamlingsaksjoner

Slik gjør du det